Fluisterstille ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit

22.04.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Fluisterstille ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit

De Combi SH van Nilan is een ventilatie-warmtepomp zonder buitenunit en dus zonder bijbehorende geluidsproblematiek. Dit gecombineerd met gezonde binnenlucht en een optimale luchtvochtigheid zorgde voor een prijswinnend ontwerp. Chris Niemeijer, commercieel adviseur  van Nilan Nederland legt uit waarom hun warmtepomp zo populair is bij renovatie- en nieuwbouwprojecten.

Nilan won met hun warmtepomp Combi SH de Energie Challenge, uitgeschreven vanuit woningcorporatie Woonstad Rotterdam. Het bleek de beste warmte-oplossing in de categorie Groen, Gezond en Duurzaam wonen. De prestigieuze wedstrijd stond in het teken van innovatieve oplossingen voor het verduurzamen van een bestaand wooncomplex, in het bijzonder bestaande woningen in de gestapelde bouw zoals portiekwoningen en appartementen.

Geen buitenunit = geen geluidsproblematiek

De ventilatie-warmtepomp heeft een beperkte impact in de woningen bij het aanleggen. Ook gaat er nauwelijks woonruimte verloren. Maar de bonus zit hem vooral in het feit dat er geen buitenunit nodig is, waardoor er geen geluidsproblematiek is. Dat is vooral handig op plekken waar men wat dichter op elkaar woont.

De warmtepomp werd geprezen omdat hij het wooncomfort aanzienlijk verhoogd en de energierekening verlaagd. Dit komt vooral door de actieve en passieve balansventilatie van het systeem. “De warmtepomp hadden we al, het is een stukje bestaande techniek waar we slimme toepassingen omheen hebben gebouwd”, vertelt Niemeijer.

Goede luchtvochtigheid

Het systeem kan gekoppeld worden aan vloerverwarming en het ventilatiedeel kan koelen tot 8 graden. En niet onbelangrijk met de warme zomers van tegenwoordig: de luchtvochtigheid kan op een goed niveau gehouden worden. “Bij andere systemen moet je ventileren en blijft er warme lucht de woning ingeblazen worden”, vertelt de commercieel adviseur. “Bij aanhoudend warm weer blijf je dan warme lucht aanvoeren en dan gaat de vloerverwarming koelen. Deze twee tegenstrijdigheden zijn natuurlijk eigenlijk raar.”

Het systeem ontvochtigt de lucht en deze droge lucht, die tot 8 graden gekoeld kan worden, wordt de woning ingeblazen waardoor een ruimtekoeling van een graad of zes ontstaat. De luchtvochtigheid blijft op een goed niveau en zo krijg je een heel aangenaam binnenklimaat.  

Minder stof door filters

Om optimaal van het systeem gebruik te kunnen maken in woningen die alleen beschikken over mechanische afvoer zal voor de toevoer van schone en verse lucht in de woonkamer en slaapkamers een voorziening moeten worden aangebracht. Het systeem haalt namelijk ook zoveel mogelijk warmte uit de lucht die uit de woning wordt afgevoerd. Met die warmte wordt de verse lucht van buiten weer verwarmd en toegevoerd naar de woon- en slaapkamers. Hierdoor heb je nooit meer een tochtgevoel in de woning bij koudere periodes, zelfs niet als het vriest. En met de energie die uit de lucht gehaald wordt verwarmt het systeem het tapwater.

In het systeem zitten filters die zorgen voor minder stof in de lucht. Het kan standaard worden aangesloten op de bestaande radiatoren of vloerverwarming. De Combi SH wordt daarnaast ook gekoppeld aan een externe boiler die 24 uur per dag op een energiezuinige manier zorgt voor voldoende warm water in de woning.

nilanCombi SHventilatieluchtwarmtepompen binnenklimaatluchtvochtigheidprijswinnend

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu