FME en de vakbonden zijn het eens over nieuwe cao Metalektro

23.09.2022 | Nieuws Jan de Wit

FME en de vakbonden zijn het eens over nieuwe cao Metalektro
©FME

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, en de vakbonden hebben donderdag 22 september een akkoord over de cao Metalektro bereikt. De cao heeft een looptijd van achttien maanden en gaat in op 1 december 2022, dan worden de salarissen structureel verhoogd met 5,5 procent en vanaf 1 januari 2024 nog eens 3,5 procent.

Vanaf 1 december 2022 worden de salarissen onder de cao Metalelektro structureel verhoogd met 5,5 procent. Vanaf 1 januari worden deze opnieuw verhoogd, dan met 3,5 procent. De cao loopt in totaal achttien maanden door.

Naast de structurele loonsverhogingen is een eenmalige uitkering afgesproken van 1.080 euro bruto bij een voltijd dienstverband. Deze wordt over de achttien maanden looptijd uitgekeerd.

De werkgever betaalt daarvoor een hogere bijdrage in de pensioenpremie, de werknemer een lagere. De afgesproken pensioenpremie en het opbouwpercentage blijven ongewijzigd.

“Dankzij de sterk verbeterde arbeidsverhoudingen bieden sociale partners met dit akkoord nu duidelijkheid en perspectief aan werknemers en werkgevers in de industriële sector”, aldus FME-voorzitter Theo Henrar.

Wens op een snel akkoord
Ook zijn er afspraken gemaakt over meer flexibiliteit voor werkgevers, zoals een ‘proeftuin’, waarin een werkgever met de vakbonden oplossingen kan zoeken over bijvoorbeeld werktijden of de werk-privé balans.

De huidige pensioenregeling wordt ongewijzigd verlengd, maar er is al wel afgesproken om de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel in het eerste kwartaal van 2023 te beginnen.

FME en de vakbonden zullen het resultaat nu aan hun leden voorleggen en om instemming vragen. Bij de vorige cao-onderhandelingen werd maandenlang gestaakt. “In deze tijd waarin heel veel mensen de eindjes nauwelijks aan elkaar kunnen knopen, willen wij dat de loonstijging zo snel mogelijk bij de mensen komt”, zegt een tevreden Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal.

“Daarom wilden we nu met de werkgevers een akkoord bereiken, zodat 1 december 2022 ook daadwerkelijk een forse loonsverhoging wordt uitbetaald. Met dit akkoord wordt het dagelijks leven voor alle 150.000 werknemers beter betaalbaar.”

FMEvakbondencao Metalektrocao-onderhandelingenTheo HenrarAlbert KuiperelektrotechniekFNV MetaalFNV

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu