Gasgebruik particulier lager door besparing

21.03.2022 Joyce Beuken

Gasgebruik particulier lager door besparing

Consumenten hebben in de eerste maanden van 2022 zo’n 15 procent minder gas gebruikt dan het jaar ervoor. De oorzaak hiervan is deels dat de winter minder koud is dan het jaar ervoor, maar ook de hoge energieprijzen spelen een rol, stelt de NOS dat navraag deed bij meerdere energiemaatschappijen.

Kon er vorig jaar februari nog geschaatst worden, dit jaar staat een duik nemen nader. "In de eerste twee maanden van dit jaar zagen wij bij klanten een afname van 16,3 procent van het gemiddelde gasverbruik", zegt een woordvoerder van Essent. "In februari 2021 hadden we twee heel koude weken en nu niet. Maar mensen zijn nu ook alerter op hun gasverbruik."

Maatregelen
Ook Delta Energie ziet dat er in januari en februari 16,7 procent minder gas is verbruikt door particuliere klanten. "Dat is grotendeels toe te wijzen aan het warmere weer deze winter", aldus een woordvoerder. "Maar als je de invloed van het weer wegstreept, zien we nog steeds een verschil. We denken dat mensen nu bewuster met energie omgaan en ook maatregelen hebben genomen, zoals isolatie.”

Greenchoice leest een verschil van 15 procent, Engie noteert 13 procent. Vattenfall kan geen cijfers geven, maar concludeert wel dat de meeste mensen op dit moment nog altijd geld terug zullen krijgen na de uiteindelijk jaarafrekening.