Gasprijs valt terug onder de 200 euro

13.09.2022 | Nieuws Joyce Beuken

Gasprijs valt terug onder de 200 euro

De gasprijs is in minder dan drie weken tijd maar liefst 45 procent gedaald, dat meldt de NOS. Werd er op 26 augustus nog een recordprijs van ruim 346 euro per megawattuur gerekend, dinsdagmiddag stond de koers rond de 190 euro.

De gasprijs dook dinsdag daarmee voor het eerst sinds 9 augustus onder de 200 euro. Dat betekent niet dat de oude prijzen weer in beeld komen. De prijs per megawattuur is nog altijd flink vergeleken met de prijs voor de stijging die eind 2021 werd ingezet. Daarvoor was de prijs jarenlang onder de 30 euro per megawattuur.

Waar de vlotte daling vandaan komt? "Het vullen van de gasvoorraden gaat goed en neemt dus wat onzekerheid weg", zegt Gerben Hieminga, econoom energiemarkten bij ING tegen de NOS. "Maar dat is denk ik niet de hoofdreden. Dat is toch vooral de politieke discussie over ingrijpen in de gas- en stroommarkt en eventuele maximumprijzen."

Markt werkt vooruit
De Europese Commissie werkt momenteel aan een plan om een maximale prijs te hanteren voor gas, en om stroomprijzen minder afhankelijk te maken van de hoge gasprijs. Hieminga stelt dat de markt hierop vooruit lijkt te lopen.

Er heerste een tijdje heel wat angst dat er minder gas zou kunnen worden geleverd en dat de hoge prijs niet kon worden gedrukt. Nu die angst afneemt, daalt de prijs vanzelf.

Hopelijk stabiel
Een lagere prijs op de markt betekent ook een lagere prijs voor de consument met een variabel tarief. Toch stelt een woordvoerder van Eneco dat klanten zich niet meteen rijk moeten rekenen. "Het is een mooie daling die we zien, tegelijk is de prijs nog steeds rond de 200 euro en dat is echt wel heel hoog. Het fijnst zou zijn als de daling door blijft zetten of stabiliseert op een lager punt."

Hieminga stelt dat de gasprijs komende winter vooral afhankelijk gaat zijn van de temperatuur. "Als het een heel strenge winter wordt, kan de prijs weer richting de 250 tot 300 euro gaan. En we kunnen het huidige prijsniveau behouden als de winter mild is en de Europese Commissie inderdaad de prijs van gas omlaag kan brengen."

aardgasprijsaardgasgasleveringprijsplafond gasprijsGerben Hiemingamarktwerking

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu