Gasunie wil leveringszekerheid van gas nog dit jaar verbeteren

28.02.2022 Jan de Wit

Gasunie wil leveringszekerheid van gas nog dit jaar verbeteren

In het licht van de Russische invasie in Oekraïne zegt Gasunie de komende tijd “extra stappen” te gaan zetten om de leveringszekerheid van gas voor Nederland, Duitsland en Europa veilig te stellen. Zo zal er een nieuwe opslagterminal voor LNG en duurzame energie in Duitsland worden gebouwd en onderzoekt het bedrijf of het de importcapaciteit van LNG in Nederland verder kan vergroten.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde zondag 27 februari in zijn toespraak in de Bondsdag de bouw van twee energie-importterminals aan. Eén daarvan betreft een terminal in het Duitse Brunsbüttel die Gasunie aan het ontwikkelen is.

De gesprekken met de Duitse overheid over de bouw zijn in de afrondende fase en Gasunie hoopt nog dit jaar te kunnen starten met het aanleggen van de terminal. Deze zal ook geschikt worden gemaakt voor het importeren van (groene) waterstof.

Verder onderzoekt Gasunie op korte termijn hoe de LNG-importcapaciteit in Nederland verder vergroot kan worden. Zo kan de afhankelijkheid van de import van gas uit Rusland worden afgebouwd.

“De Russische inval in Oekraïne is een groot humanitair drama en wij leven mee met de bevolking die nu lijdt onder het oorlogsgeweld. Het is duidelijk dat deze oorlog consequenties heeft voor de Europese energiepolitiek”, aldus Han Fennema, CEO van Gasunie.

“Als staatsdeelneming staan we intensief in contact met de Nederlandse en Duitse overheden. We delen onze kennis en expertise om de leveringszekerheid van gas op korte en langere termijn voor gezinnen en bedrijven veilig te stellen. Wij zetten hiertoe concrete stappen om zo snel mogelijk nieuwe energie-infrastructuur te bouwen.”

Activiteiten met Russische bedrijven stilgelegd
Ook bevriest Gasunie alle non-operationele relaties en contacten met Russische bedrijven zoals Gazprom. CEO Fennema zal daarom voorlopig niet meer plaatsnemen in de aandeelhouderscommissie van Nord Stream. Onder normale omstandigheden neemt hij daaraan dee omdat Gasunie een aandeelhouderschap van 9 procent heeft in het project.

De operationele contacten met Russische bedrijven heeft Gasunie teruggebracht tot het minimumniveau dat noodzakelijk is voor het via onze infrastructuur faciliteren van de leveringszekerheid van Nederland en Europa. De samenwerking op het vlak van kennisdeling en wetenschappelijke ontwikkeling wordt eveneens bevroren.