Gazprom zet gasleveringen via Nord Stream 1 opnieuw stop

31.08.2022 Jan de Wit

Gazprom zet gasleveringen via Nord Stream 1 opnieuw stop

Opnieuw heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom de gasleveringen via Nord Stream 1 tijdelijk stopgezet, dat meldt NRC. De aankondiging komt een dag nadat Gazprom de leveringen aan ENGIE stopte. Het Franse energiebedrijf zou niet aan de Russische roebeleis willen voldoen, schrijft Nu.nl.

De reden om Nord Stream 1 volledig stil te leggen zou onaangekondigd onderhoud zijn, maar daar wordt alom aan getwijfeld. De Russische president Vladimir Poetin gebruikt de gasleveringen immers al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne als geopolitiek wapen.

Door de onzekerheden rondom de gasleveringen is de prijs van aardgas tot recordhoogte gestegen. Een situatie waar Gazprom flink van profiteert. Vandaag kondigde het bedrijf namelijk ook een historische winst van 2.500 miljard roebel aan, omgerekend zo'n 41,6 miljard euro, aldus Het Laatste Nieuws.

Er zal in ieder geval geen gas meer door Nord Stream 1 stromen tot en met komende zaterdag. Wat er daarna gaat gebeuren zal moeten blijken. De gastoevoer richting Duitsland is – ook vanwege onderhoud – al sinds juli teruggeschroefd naar 20 procent van de ooit gebruikelijke hoeveelheid.

Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat, zei eerder deze maand al tegen persbureau Reuters dat Nord Stream 1 “volledig operationeel” is. Ook sprak hij tegenover Reuters de verwachting uit dat Rusland de gastoevoer naar het land niet zal herstellen.