Geen btw-nultarief voor warmtepompen

20.04.2022 Simone Tresoor

Geen btw-nultarief voor warmtepompen

Per 1 januari wordt de btw op zonnepanelen 0 procent. Dit geldt niet voor thuisbatterijen en warmtepompen. Het ministerie van Financiën is een internetconsultatie gestart over het voorstel voor de toepassing van een btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen, schrijft Overheid.nl.

Het voornaamste doel van het tarief is de vermindering van administratieve en uitvoeringslasten voor zonnepaneelhouders en de Belastingdienst. Bij een nultarief ontstaat er geen teruggaafbelang bij de particuliere zonnepaneelhouders. Er wordt vanuit gegaan dat dit als een stimulerende maatregel bij de aanschaf van zonnepanelen werkt.

Belastingvoordeel voor verhuurders
Ook kan de maatregel voor verhuurders, indien zij geen btw-aftrek hebben (zoals, in sommige gevallen, woningcorporaties) wanneer zij zonnepanelen laten installeren, een belastingvoordeel opleveren wat investeren in PV stimuleert.

Of het voorstel voor wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 wordt ingevoerd is nog wel afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de uitkomsten van de internetconsultatie en de uitvoeringstoets van de Belastingdienst. De internetconsultatie staat open tot 20 mei 2022.