Geit in de tuin: Rajesh Kotireddy van Solarus

29.07.2021 | 't Hoekje Joyce Beuken

Geit in de tuin: Rajesh Kotireddy van Solarus

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de solar-wereld wat zij gaan doen... en wat hun geit in de tuin is!

Wie: Rajesh Kotireddy
Wat: Energy Solution Expert
Waar: Solarus

In Nederland, het land van de gestampte pot en koud weer, is het als kind vrij duidelijk op welke sport je gaat. Meestal kun je kiezen uit voetbal of voetbal. In India, het land van gekruid eten en warm weer, gaat de keuze voor een sport vaak net zo. Alleen kun je daar kiezen tussen cricket en cricket.

‘Bel niet op donderdagavond!’
Rajesh Kotireddy (34) komt uit het prachtige India. Samen met zijn broer ging hij op zevenjarige leeftijd cricket spelen en op twaalfjarige leeftijd bij het school-cricketteam. De passie voor deze sport, die wij in Nederland niet zo goed kennen, bloeide op en is nooit meer weggegaan. Zelfs niet toen hij in 2013 verhuisde naar Eindhoven, waar hij zijn PhD in Building & Energy Systems haalde op de TU Eindhoven.

Inmiddels werkt Rajesh alweer drie jaar met veel plezier als energy solution expert voor Solarus. In deze onderneming verkopen en ontwikkelen zij hoge temperatuur PVT collectoren, voor het leveren van zowel stroom als warmte. Maar bel hem niet op donderdagavond! Dan staat hij met zijn teamgenoten te oefenen op het cricketveld van de universiteit.

Cricket is een geloof
“Cricket is een van de vele geloven in India”, legt Kotireddy uit. "Oorspronkelijk komt het uit Engeland, maar in India is het echt populair geworden. Het wordt door iedereen gespeeld. Zoals kleine kinderen in Nederland een balletje trappen, zo spelen kleine kinderen in India cricket op straat. Helaas is het in Nederland niet zo bekend. En dat terwijl het Nederlandse cricket-team enorm goed is. Ze hebben zich gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen (T20 world cup 2021)! Ik denk niet dat ze gaan winnen, maar dat zou ik wel fantastisch vinden.” 

Op de vraag of hij er een beetje goed in is wordt bescheiden gelachen. “Ik geloof dat ik mag zeggen dat ik best goed ben. Ik ben de aanvoerder van het team. Bij cricket heb je batters en bowlers. Niet iedereen kan allebei doen, maar ik kan ‘batten’ en ‘pitchen’, meestal zijn er maar twee of drie allrounders in een team. Ik speel overigens al acht jaar in mijn universiteitsteam en daar had ik teamgenoten uit heel veel verschillende landen. Er zijn teamgenoten uit Pakistan, Afghanistan, Zuid-Afrika, Engeland en India. We trainen op donderdag en spelen op zaterdag lokale wedstrijden. In de zomer doen we ook mee aan toernooien.”

Nederlanders zijn van harte welkom!
Kotireddy: “Helaas hebben we nog geen Nederlanders in het team, maar ze zijn van harte welkom. Ik wil echt ambassadeur zijn voor de sport en zou het heel leuk vinden om Nederlanders wegwijs te maken. Het is namelijk de beste manier om te integreren en een leuke manier om mensen te leren kennen.”

Hij vervolgt: “Ik heb twee passies in het leven: duurzaamheid en cricket. Ik wil een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van klimaatverandering. Gelukkig is Solarus daar ook heel gepassioneerd over. Daarom vind ik mijn werk ook zo fijn. Maar als het over cricket gaat heb ik twee dromen: de eerste is dat ik graag een keer het kampioenschap wil winnen in een oneven jaar. Tot nu toe hebben we met regelmaat gewonnen, maar alleen in de even jaren, die cirkel wil ik doorbreken. Maar mijn grootste droom is een team te vormen met een mix van alle mogelijke nationaliteiten. Dus geïnteresseerden uit de omgeving Eindhoven kunnen zich bij mij melden.”

Cricket in het kort
Een cricketteams heeft elf spelers. Het team aan slag (het battingteam) heeft twee spelers op het veld. De rest wacht op zijn beurt op de bank. De twee actieve spelers scoren ‘runs’ door zo veel mogelijk heen en weer te rennen in de pitch, een rechthoek op het veld. Het team met de meeste runs wint de wedstrijd. Van het veldteam staan alle spelers in het veld. Zij moeten de tegenstanders uitgooien. Zodra tien spelers van het battingteam aan slag zijn geweest, wisselen de teams van plek. Een one-day-wedstrijd is voorbij als beide teams een keer geslagen hebben.

Ben of ken jij een medewerker uit de warmtesector met een bijzondere hobby? Stuur een mailtje naar joyce@warmte365.nl.

cricketsolarushobbyindia

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu