Gelekt rapport: Europese Commissie wil milieuregels kunnen negeren voor groene fabrieken

09.03.2023 | Actueel Simone Tresoor

Gelekt rapport: Europese Commissie wil milieuregels kunnen negeren voor groene fabrieken

De roep om een weloverwogen Europese industriepolitiek voor groene technologie klinkt steeds luider. Dit is ook in Brussel doorgedrongen blijkt uit een gelekt rapport in handen van Het Financieele Dagblad (FD) waarin staat dat de vergunningsverlening voor bouwers van groene fabrieken in Europa sneller en makkelijker moet. En als dat betekent dat er milieuregels moeten worden genegeerd, dan is dat wat er moet gebeuren, aldus een voorstel van de Europese Commissie. 

De boodschap van het gelekte rapport is: “De Europese Unie is te afhankelijk van landen buiten Europa. Als de Unie de doelen voor de energietransitie van 2030 wil halen dan moet de productie van groene technologie in de lidstaten omhoog, de tijd nodig voor het verkrijgen van een vergunning omlaag en negatieve milieu-impact desnoods worden genegeerd.”

Een vergunning voor een fabriek in de Europese Unie duurt nu tussen de twee tot acht jaar. In het voorstel staat dat de procedure voor fabrieken die goed zijn voor 1 gigawatt maximaal achttien maanden mag  duren en maximaal een jaar voor fabrieken onder de 1 gigawatt.

Als een fabriek van strategisch belang is, omdat het een technologie produceert die alleen gemaakt wordt in landen waar de EU geen vrijhandelsovereenkomst mee heeft of als de EU voor meer dan 80 procent afhankelijk is van een ander land, moet een vergunning niet langer duren dan tussen de negen maanden tot een jaar.

Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie in het FD: “Het voorstel gaat de goede kant op. De deur naar uitzonderingen op milieueisen is voorzichtig op een kier gezet. Maar het zou allemaal nog breder getrokken moeten worden, voor alle technologieën die een bijdrage aan de energietransitie kunnen leveren.”

Net Zero Industry Act
Het Amerikaanse steunplan Inflation Reduction Act ligt ten grondslag aan het voorstel. Hiermee willen de VS hetzelfde als Europa: minder afhankelijk zijn van andere landen door meer in de VS te produceren. Brussel kondigde eerder al een versoepeling van de staatssteunregels aan als antwoord op het Amerikaanse steunplan.  

De commissie ziet een basis van een nieuw economisch groeimodel. De wetgeving waar ze aan werken heet de Net Zero Industry Act en komt feitelijk neer op discriminatie van bedrijven van elders en het risico verkleinen dat bedrijven naar bijvoorbeeld de VS vertrekken.

In de Act staat dat de Europese Unie in 2030 minimaal 40 procent van de PV, 50 procent van de elektrolysers (nodig voor waterstofproductie), 60 procent van de warmtepompen en 85 procent van de batterijen en windturbines moet kunnen maken. Maar het voorstel geldt ook voor biomethaan, kernenergie en netwerktechnologie.   

Gelekt
Het idee is dat er in elke lidstaat een autoriteit komt om het vergunningentraject in goede banen te leiden. Mocht deze autoriteit er niet in slagen dit binnen de geldende termijn voor elkaar te krijgen dan wordt de vergunning verondersteld te zijn verleend.

Opmerkelijk is dat er ook op Twitter al delen van het voorstel stonden. Het is niet ongebruikelijk dat dit soort grote voorstellen alvast gelekt worden om de mening van deskundigen te horen. Op 14 maart wordt de Net Zero Industry Act gepresenteerd.

Europese commissiegroene industriepolitieksolar trendrapportduurzaamheidzonnepanelenwarmtepompenelektrolysegroene waterstofkernenergie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu