Geothermie niet langer onder verscherpt toezicht

30.09.2021 Jan de Wit

Geothermie niet langer onder verscherpt toezicht

“Geothermie moet en kan veilig”, zo concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een evaluatie van de Staat van de Sector. Het naleefgedrag en de veiligheid bij geothermiebedrijven zijn verbeterd. Hans Bolscher, voorzitter van het bestuur van Geothermie Nederland, zegt ‘trots’ te zijn dat ‘alle inspanningen van de sector zijn opgemerkt’.

SodM stelt dat het naleefgedrag en de veiligheid bij geothermiebedrijven zijn verbeterd. De toezichthouder concludeert daarom dat het verscherpte toezicht, dat sinds 2017 van kracht was om scherper toe te zien op de veiligheid van geothermieputten, losgelaten kan worden. “De ingezette trend qua professionalisering laat dit toe”, zo valt in de evaluatie te lezen.

“De aardwarmtesector heeft de industriestandaard ‘Duurzaam Putontwerp’, een gedragscode omgevingsbetrokkenheid en het veiligheids-, gezondheids- en milieu-zorgsysteem ontwikkeld”, zo somt Bolscher de positieve ontwikkelingen op. “Die dragen bij aan een veilige en verantwoorde winning van aardwarmte. We zetten ons ervoor in om aardwarmte nog veiliger, rendabeler en beter toepasbaar te laten zijn.”

Lees ook: ‘Geothermie moet zijn zaak beter uitleggen’