Gezonde gebouwen moet je ventileren

06.07.2021 Evert van Merkestijn

Gezonde gebouwen moet je ventileren

Veel nieuwbouw is dusdanig luchtdicht en goed geïsoleerd dat je er niet meer onderuit komt: je zult absoluut een degelijk en goed doordacht ventilatiesysteem toe moeten passen.

Ventileren is niet alleen belangrijk voor het behoud van je gebouw, maar zeer zeker ook voor een gezond binnenklimaat voor de bewoners van een pand of de werknemers die er iedere dag werken. Door te ventileren voorkom je schimmelvorming en luchtvervuiling door bijvoorbeeld fijnstof. Maar ventileren is ook belangrijk om gezondheidsklachten zoals longaandoeningen, chronische verkoudheid en hoofdpijn te voorkomen.

'Kortom: de ventilatieunit c.q. luchtbehandelingskast moet een multi-tool zijn'

Buiten het ventileren wordt er ook veel waarde gehecht aan comfort. Dat betekent dat je de lucht die je van buiten naar binnen haalt goed wilt filteren. Uiteraard mag hij ook niet te warm of te koud zijn. En niet in de minste plaats wordt er door diverse partijen steeds meer gekeken naar energiezuinige toepassingen.

Kortom: de ventilatieunit c.q. luchtbehandelingskast moet een multi-tool zijn. Hij moet kunnen ventileren, filteren, koelen, verwarmen én energiezuinig zijn. Dit alles voor een comfortabel en gezond binnenklimaat voor iedereen die in het pand woont of werkt.