Groene waterstof over 10 jaar nog flink duurder dan aardgas

20.01.2021 Anje Hoogland

Groene waterstof over 10 jaar nog flink duurder dan aardgas

Groene waterstof is een veelbelovende oplossing om de uitstoot van CO2 fors te verminderen. Maar de verwachte prijs in de toekomst laat minder mooie beloftes zien, zo blijkt uit een rapport uitgebracht door ABN AMRO.

Voordat een overstap van fossiele brandstoffen naar groene waterstof wat prijs betreft de moeite van het overwegen waard wordt, moet de prijs van groene waterstof in 2030 tot zo’n €1,78 per kg zijn gedaald. Zelfs bij een sterke stijging van CO2-heffingen. ABN AMRO schrijft dat met de veelbelovende elektrolysetechnologie een hoge efficiency haalbaar is. Maar zelfs bij productie op industriële schaal is een prijs van €2,19 per kg groene waterstof in 2030 mogelijk. Daarmee wordt de bestaande kloof tussen groene waterstof en fossiele brandstoffen dus wel kleiner, maar nog niet klein genoeg.

Kleuren van waterstof

Waterstof kent verschillende vormen die we kleuren hebben gegeven. Uit aardgas of kolen gewonnen waterstof is grijs. Als de CO2 die daaruit vrijkomt wordt afgevangen en opgeslagen, is het aardgas blauw. En als waterstof helemaal met duurzame energie wordt gewonnen noemen we het groen.

Groene waterstof is de duurste vorm, maar zou volgens de bank wel een enorme bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Want warmte-intensieve processen uit de Nederlandse industrie zijn volgens het rapport goed voor 31% van de uitstoot van CO2.