Groningenveld staat op de waakvlam

05.10.2022 Jan de Wit

Groningenveld staat op de waakvlam
©Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Sinds zaterdag 1 oktober 2022 staat het Groningenveld op de waakvlam, dat meldt de Rijksoverheid. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen, namelijk 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar vanaf oktober. Dat heeft Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, besloten.

Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024. De kans dat dat gaat gebeuren lijkt bijzonder klein als de huidige energiecrisis het al toestaat om de productie af te schalen.

“Met elke aardbeving in Groningen, zoals zaterdag nog bij Uithuizen, worden de Groningers weer opgeschrikt”, aldus staatssecretaris Vijlbrief.

“De schade aan huizen, maar zeker ook de impact op Groningers is enorm. Daarom willen we zo snel mogelijk stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld.”

In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige elf productielocaties open. Voor 1 april 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief of er vanaf april 2023 zes van de elf productielocaties gesloten kunnen worden.

De waakvlam is de minimale hoeveelheid gas die wordt gewonnen om de bestaande locaties en infrastructuur draaiende te houden. Als het minder zou worden, dan kan de put waaruit het gas stroomt niet open blijven.