Grote energieverbruikers kunnen niet voor 1 oktober van Gronings gas af

13.01.2022 Nina Groot

Grote energieverbruikers kunnen niet voor 1 oktober van Gronings gas af

NCR meldt dat het, onder andere, Eneco en Uniper niet lukt om zich voor de wettelijk vastgestelde einddatum van 1 oktober af te koppelen van laagcalorisch gas dat wordt gewonnen in Groningen.

Grote Nederlandse energieverbruikers moeten langer dan verwacht gebruik blijven maken van het gas uit Groningen. Deze informatie komt voort uit een overdrachtsdocument van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan Hans Vijlbrief, de nieuwe staatssecretaris voor Mijnbouw (D66).

Volgens de Gasunie Transport Services is de reden voor de vertraging bij de bedrijven het gevolg van verlate wetgeving en langzame vergunningstrajecten. Het betreft in ieder geval de energiebedrijven Uniper en Eneco en naar verwachting ook het chemiebedrijf Nobian en het energiebedrijf Vattenfall.

Er is een risico dat extra gas uit Groningen nodig is, omdat de bedrijven later van het gas af gaan. Het ministerie van EZK is echter van mening dat de gasbehoefte geen invloed heeft op de afsluit-datum van Groningenveld.

In theorie wordt de gaskraan in het najaar omgezet naar een ’waakvlam’ voor noodgevallen en zal deze in 2028 volledig worden uitgeschakeld. Vóór 1 april moet staatssecretaris Vijlbrief beslissen of de daadwerkelijke afsluiting sneller kan worden voltooid.

Vanwege de hogere vraag vanuit Duitsland en de vertraging van de constructie van een stikstofinstallatie in Zuidbroek, heeft toenmalig demissionair minister van EZK Stef Blok (VVD) vorige week aangekondigd dat dit gasjaar waarschijnlijk ongeveer twee keer zoveel gas van de Groningse bodem zal vereisen dan gepland.