Hitte zorgt voor wachtlijst airco’s

14.06.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Hitte zorgt voor wachtlijst airco’s

Nu de eerste hittegolf van het jaar mogelijk voor de deur staat, is er hoogstwaarschijnlijk een wachtrij op komst voor mensen die een airco bestellen. Dat schrijft persvoorlichter Dick Reijman van Techniek Nederland.

Volgens Reijman kunnen de meeste installateurs het werk nu al nauwelijks aan. Door de vele installatiewerkzaamheden die bij de energietransitie komen kijken, lijkt het aantal installateurs schaarser te worden.

Vakantiegeld voor airco
Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop geeft aan het drukker dan ooit te hebben. “Bij klanten die nu een aanvraag doen kan ik half september een airco plaatsen. We hebben vóór dit seizoen vijf nieuwe monteurs opgeleid. Die zitten het hele jaar al bomvol.” Volgens Hoekstra groeit de vraag naar airco’s al jaren in ons land. “2020 was al een recordjaar, maar dit jaar is het nóg drukker. We moeten in de techniek structureel rekening gaan houden met wachttijden, net als in de zorg.”

Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, neemt de vraag naar airco’s toe als gevolg van de coronacrisis, en niet doordat het in Nederland steeds warmer wordt. Hij stelt dat we tijdens de crisis minder hebben besteed aan vakanties en uitjes en dat dat geld vaak besteed wordt aan het verbeteren van de woning. “Dat kan een airco zijn, maar ook verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.”

Aantrekkelijk salaris
Terpstra meent dat de sector zit te springen om technisch personeel voor alle vakgebieden en niveaus. De beloning is daardoor hoog, meent hij. “Als je affiniteit hebt met techniek, kun je met een mbo-opleiding in de installatietechniek nu al meer verdienen dan met een hbo-opleiding in een financieel-administratieve richting. Dus heb je nog geen besluit genomen over een vervolgopleiding: kies voor techniek!”

Airco’s zijn voor consumenten in trek geraakt door het verdwijnen van het slechte imago van het apparaat. Terpstra stelt dat de airco niet langer gezien wordt als energieslurper. “Airconditioning maakt gebruik van dezelfde techniek als warmtepompen en wordt steeds energiezuiniger. En omdat de airco meestal overdag aan staat, wanneer de zon schijnt, is een combinatie met zonnepanelen aantrekkelijk. Een airco maakt optimaal gebruik van de groene stroom die je met zonnepanelen op een warme zomerdag opwekt.”

AirconditioningaircoafkoelenkoelingverkoelinghittegolfpersoneeltekortvakmensentechniekTechniek Nederland

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu