Hoe voldoe je aan de geluidsnorm bij het plaatsen van een warmtepomp?

21.03.2022 Joyce Beuken

Hoe voldoe je aan de geluidsnorm bij het plaatsen van een warmtepomp?

De warmtepomp is zeer in trek. De buitenunit van een warmtepomp, en overigens ook van een airco, moet met aandacht geplaatst worden. Sinds een jaar gelden er nieuwe eisen voor het geluidsniveau dat een systeem produceert, om mogelijke geluidsoverlast richting omwonenden te voorkomen. Jurgen Oosterling van Vereniging Warmtepompen spreekt op vakbeurs Duurzaam Verwarmd over waar men rekening mee moet houden. 

In zijn seminar richt Oosterling zich grotendeels op de Rekentool geluid warmtepompen en airco’s, die door de Rijksoverheid ontwikkeld is. Eind 2020 werd de tool gelanceerd, waarmee men voorafgaande aan de installatie van een buitenunit kan berekenen of er aan de geluidsnorm voldaan wordt. Hij krijgt via Vereniging Warmtepompen regelmatig vragen over de Rekentool.

Demonstratie
“Het is een goede tool, maar het gebruik ervan vereist kennis en ervaring. We krijgen regelmatig vragen over het gebruik van deze tool en het invoeren van de benodigde parameters. Daarom hebben wij, in samenwerking met Techniek Nederland, NVKL en NVI direct na het uitkomen van de Rekentool een gezamenlijk webinar georganiseerd, om een uitgebreide toelichting op de geluidseisen te geven en de Rekentool te demonstreren."

Oosterling: "Ook hebben wij gezamenlijk met hen een whitepaper gepubliceerd over de Bepalingsmethode geluid buitenunits warmtepompen en airco’s en hebben wij een overzicht gemaakt met veelgestelde vragen, en uiteraard de antwoorden daarop. Deze zijn te downloaden op de website van Vereniging Warmtepompen.”

Diverse vraagstukken
De leden van Vereniging Warmtepompen zijn doorgaans goed op de hoogte van hoe de tool werkt. Met name gemeentes stellen vragen over de tool, maar ook over projecten en omgevingsgeluid, en de verschillende vergunningen. “De vraagstukken die we krijgen zijn heel divers. Er worden concrete vragen gesteld over het geluidsniveau van een specifieke installatie, maar we sparren ook uitgebreid samen over projecten.”

Situatieafhankelijk
Ook van adviesbureaus krijgen Oosterling en collega’s kwesties voorgeschoteld. “Met name over de technische gegevens van een merk. Maar met betrekking tot geluid is iedere tonaliteit uiteindelijk per situatie verschillend. Hoe je aan de norm voldoet, is volledig situatieafhankelijk.”

Meer weten over de geluidseis van buitenunits van warmtepompen? Of over de Rekentool geluidseisen? Oosterling spreekt op vakbeurs Duurzaam Verwarmd (12, 13 en 14 april in Expo Haarlemmermeer) over het onderwerp. Bezoek zijn seminar op 13 april van 15.05 tot 15.25 uur.