Hoofdpijn van de ventilatiebranche

11.01.2022 | Column Rob Verbrugge

Hoofdpijn van de ventilatiebranche

Hoofdpijn, een bekende klacht als het over ventilatie gaat. Zelfs in de media hebben ze het over dit probleem. In luchtdichte huizen zijn te hoge CO2-waarden de oorzaak van hoofdpijnklachten bij bewoners, zo schrijven de kranten. Het wordt voor waarheid aangenomen en leidt ondertussen een eigen leven. Maar klopt deze aanname, die door velen in de ventilatiebranche heilig is verklaard, wetenschappelijk gezien?

CO2-melders worden al enige jaren door leveranciers in de ventilatiebranche op de markt gebracht. CO2 meten en daarmee de mate van luchtverversing sturen, zou goed zijn voor onze gezondheid. Dat de meting in de woonkamer zelden de grenswaarde bereikt, is slechts een constatering. Het resultaat voor onze gezondheid is hier dus nihil. Waarin het wel scoorde, waren de EPC-punten. Minder ventileren door een CO2-meting betekent  ook minder warmteverlies en dus worden leveranciers met CO2-melders beloond in de EPC-berekening.

Zuinigjes ventileren of ruim verversen
Zuinigjes ventileren werd een belangrijk element in de energieprestatie. Terwijl ruim verversen specifiek bedoeld is om ons in gezonde gebouwen te kunnen laten leven en werken. Pas daarna zouden we kunnen kijken of dat energiezuinig kan. Op het gebied van energieverbruik weten alle leveranciers ieder detail. Maar de vraag is, weten ze ook hoe hun systemen een gegarandeerd gezond binnenklimaat kunnen realiseren?

Hogere CO2-niveaus zijn niet snel ziekmakend voor de mens. Het is een goede indicator van luchtversheid, maar niet van luchtvervuiling. Voordat CO2 giftig voor ons is, moeten er atmosferische waardes gehaald worden van wel 6.000 tot 10.000 ppm.

Ventilatiebranche: het gaat om onze gezondheid
De echte luchtvervuilers die onze gezondheid kunnen aantasten zijn vluchtige organische stoffen, fijnstof, bacteriën en schimmels. Fijnstofconcentraties volgen vaak de atmosferische waarden van buitenlucht. Meer ventileren kan dus ook hogere fijnstofconcentraties betekenen. En dan is er nog het rapport van TNO omtrent hoge fijnstofconcentraties na het koken. We zouden minimaal drie uur moeten ventileren op de hoogste stand om weer op aanvaardbaar niveau te komen. We zijn vijf jaar verder en er is weinig mee gedaan.

Ventilatiebranche: het gaat om onze gezondheid. Bij het eens worden over een nieuwe norm zou dit het belangrijkste thema moeten zijn. De conflicterende standpunten van de twee bloedgroepen die leiden tot een interne burgeroorlog zijn ziekmakend. Jaren van praten en vechten en dan nog niet komen tot een gezamenlijke verbetering van de norm is te triest voor woorden. En dat in deze voor ventilatie gunstige coronatijd. Daar krijg ik hoofdpijn van.

Rob VerbruggeVerbrugge Klimaat AdviesventilatieventilerenCO2CO2-meterCO2-meldernormeringEPC

Bedrijvenregister

Agenda

Event: EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen 2022

24 januari 2022 - 27 januari 2022
09:00 - 17:00
online

RVO, NVDE & MKB NL

Lees verder

Webinar: Utiliteitsgebouwen in Aardgasvrije Wijken

27 januari 2022
10:00 - 12:00
online

Platform31

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Warmtenet Den Haag, geleerde lessen

10 februari 2022
10:00 - 11:30
online

AEDES

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Wijkwarmte Atlas

16 februari 2022
10:00 - 11:30
online

De Alliantie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu