Hybride warmtepomp aantrekkelijke stap richting gasloos-bestaan

08.01.2021 Joyce Beuken

Hybride warmtepomp aantrekkelijke stap richting gasloos-bestaan

Hybrides zijn niet alleen in trek op de snelweg, maar ook binnenshuis. De hybride warmtepomp wint vlot terrein dankzij nieuwe subsidieregels die de aanschaf aantrekkelijker maken voor huiseigenaren.

Een hybride warmtepomp combineert elektrische verwarmen met een hr-ketel. Hierdoor kan flink bespaard worden op de rekening. Volgens de Consumentenbond kan overstappen naar een hybride warmtepomp een besparing van 200 tot 600 euro opleveren.  

DNE

Rolf Heynen van Dutch New Energy verklaart tegenover Nu.nl dat hij de ontwikkeling niet meer dan logisch vindt. "Voor huiseigenaren met zonnepanelen is het een logische volgende stap. Elektriciteitsverbruik is geen grote kostenpost meer dankzij zonnepanelen en de heffingskorting die iedereen jaarlijks krijgt. Gasverbruik nog wel, en gas wordt de komende jaren alleen maar duurder. Als je een elektrische pomp kunt bijschakelen, kun je de lasten behoorlijk drukken."

Co2-reductie

Met een hybride warmtepomp kan zo’n 66% op gas worden bespaard. Dat bleek uit een tussenrapportage van een groot onderzoek van Warmtepomp Monitoring. Het is evident dat het stroomverbruik toeneemt.  Milieu Centraal schat dat er gemiddeld 20% minder Co2 wordt uitgestoten als huizen een hybride warmtepomp in gebruik nemen, met dank aan de mix van grijze en groene stroom.