In 60 procent bestaande woningen is verwarming met lage temperatuur reeds mogelijk

14.10.2022 Max Muller

In 60 procent bestaande woningen is verwarming met lage temperatuur reeds mogelijk

Uit onderzoek van Innovatieplan WarmingUP – een collectief van verschillende bedrijven in de warmtesector – blijkt dat bij 60 procent van de bestaande woningen nu al inpassing van lagetemperatuurverwarming mogelijk is. Dit kan zonder aanvullende isolatie of nieuwe radiatoren. De bevinding is een resultaat van een analyse van een representatieve steekproef bestaande uit 220 Nederlandse woningen.

Het collectief WarmingUP is een samenwerkingsverband van de bedrijven Deltares, Feenstra, Vattenfall, HVC, SVP, ENnatuurlijk en Eneco. Volgens Ivo Pothof, energiedeskundige bij Deltares, is het goed nieuws dat veel bestaande woningen nu al met lagere temperaturen comfortabel verwarmd kunnen worden zonder radiatoren te vervangen. Op basis van de bevindingen van het onderzoek schat hij in dat hierdoor op zo’n 5 miljoen woningen maar liefst 5.000 euro bespaard kan worden. Dit levert de maatschappij in zijn geheel een besparing op van 15 miljard euro.

Conservatieve rekenmethodes en verwarmingstemperaturen
De metingen tonen volgens het onderzoek aan dat de huidige rekenmethodes om de warmtevraag te berekenen te conservatief zijn. In de praktijk kan een sneller klaar zijn voor lage temperaturen dan momenteel veelal wordt aangenomen.

De analyse liet bovendien zien dat 95 procent van de huidige woningen kan worden verwarmd met een aanvoertemperatuur van maximaal 70 graden Celsius. Aangezien de meeste woningen op dit moment zijn gesteld op een aanvoertemperatuur van 75 graden of hoger, betekent dit dat het verschil tussen hoogtemperatuur (75 tot 90 graden Celsius) en middentemperatuur (55 tot 70 graden Celsius) minder groot is dan werd aangenomen.