Industrieterrein verwarmt met restwarmte datacenter?

23.08.2021 Simone Tresoor

Industrieterrein verwarmt met restwarmte datacenter?

Industrieterrein Waarderpolder in Haarlem wil een warmtenet aanleggen en gebruik maken van het koelwater van datacenter Iron Mountain. Hiermee zouden 900 verschillende kantoorgebouwen en bedrijven kunnen worden verwarmd.

Praktisch en financieel is het haalbaar werd berekend, vertelt Stadszaken. Wel moet er, als het industrieterrein deels van het aardgas af kan, voor industriële processen een aardgasvrije oplossing worden gevonden.

Van 27 naar 60 tot 80 graden
De restwarmte van het koelwater van het kleine Haarlemse datacenter is niet warmer is dan 27 graden en moet worden verhit tot 60 of 80 graden om bruikbaar te zijn. Met hulp van SDE++-subsidies kan een verwarmingssysteem worden gebouwd dat niet duurder is dan aardgas.

Ook andere bedrijven en de waterzuiveringsinstallatie in de buurt van Waarderpolder zullen restwarmte afstaan aan het warmtenet, zoals de Haarlemse bierbrouwer Jopen, koffiebrander Simon Levelt, farmaceutisch bedrijf Teva en vleesverwerker Danish Crown.

Intentieovereenkomst
De komende maanden worden cruciaal voor de realisatie van het warmtenet. Momenteel bereidt de gemeente een intentieovereenkomst voor met Iron Mountain voor het uitkoppelen van warmte. Deze wordt in oktober getekend, waarna de aanbesteding in november start. De opdrachtbevestiging hoopt men in het voorjaar definitief te hebben.