Innovatie Award Duurzaam Verwarmd gaat naar Viessmann

17.03.2023 | Innovatie Anne Agterbos

Innovatie Award Duurzaam Verwarmd gaat naar Viessmann

 Tijdens de vakbeurs Duurzaam Verwarmd is Viessman met de Vitocal 250 / 252 – A benoemd tot winnaar van de beste innovatie award. De concurrentie was goed, maar desondanks was de jury het unaniem eens over de uitslag. De lucht-waterwarmtepomp van Viessmann is een monoblok met hoge afgiftetemperaturen, een natuurlijk koudemiddel (propaan) met een laag global warming potential (GWP) en een COP van 5,3. Met het systeem kan worden verwarmd en gekoeld.

Als je kiest voor dit product hoef je geen hybride systeem te kiezen. De gasketel kan direct de deur uit. Naarmate de klant in de transitie naar duurzaam zijn huis beter isoleert of zijn afgiftesystemen aanpast, kun je de delta T terugdraaien om het rendement op te krikken.

De innovatie warmtepomptechnologie maakt efficiënt gebruik van omgevingswarmte en heeft een maximale aanvoertemperatuur van 70 graden Celsius. Daarnaast is de warmtepomp 60 procent kleiner dan gelijkwaardige modellen.

De laatste maanden woedde een flinke discussie over koudemiddelen en de negatieve invloed die verouderde koudemiddelen hebben op de milieuscore van warmtepompen. Bij de beoordeling van de ingezonden producten heeft de jury de toegepaste koudemiddelen dan ook nadrukkelijk meegenomen in de scores. Een aantal veel belovende inzendingen viel daardoor af. De jury was van mening dat fabrikanten die nu nog inzetten op systemen waarin het koudemiddelen met een hoge GWP wordt toegepast, buiten de boot gaan vallen.

In de jury zaten Paul Smorenburg, hoofdredacteur van het vakblad E&W Installatietechniek, Coen van de Sande, directeur van branchevereniging Koudetechniek & Luchtbehandeling NVKL en Maurice Roovers, vakspecialist Klimaat bij Techniek Nederland. De jury gaf aan dat het op het eerste gezicht zonde lijkt een warmtepomp in te zetten om met hoge temperaturen te produceren. Toch wordt de warmtepomp van Viessmann gezien als een hele goede transitieoplossing.

Dennis Meijerink, account manager bij Viessmann ligt toe: "Om de uitdagingen van de energietransitie aan te gaan, en dus de transitie naar meer milieuvriendelijke verwarmingssystemen, is er nood aan gecoördineerde systemen en oplossingen voor alle toepassingsgebieden. Om dat te bereiken worden de producten van Viessmann ontworpen zodat die met elkaar communiceren."

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu