Kabinet benoemt voorzitter Platform maatschappelijk dialoog en reflectie

21.09.2022 | Nieuws Nina Groot

Kabinet benoemt voorzitter Platform maatschappelijk dialoog en reflectie
©Dag van het Klimaatakkoord

Kees Vendrik is door het kabinet genoemd als beoogd voorzitter van het Platform maatschappelijk dialoog en reflectie over het Klimaatbeleid. Het platform gaat aan het einde van de Dag van het Klimaatakkoord op 3 november 2022 officieel van start en vervangt het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, meldt de Rijksoverheid.

Wanneer dat moment komt legt voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, na tien jaar betrokkenheid bij het Energieakkoord en Klimaatakkoord, zijn werkzaamheden neer.

Klimaattransitie is een belangrijke en impactvolle uitdaging die de inspanningen vereist van overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers. Daarom vinden overheden het van groot belang om de samenleving actief te betrekken bij het klimaatbeleid.

Het Platform voor maatschappelijk dialoog en reflectie moet het gesprek met maatschappelijke partijen over het klimaatbeleid vormgeven in samenspraak met de minister voor Klimaat en Energie. Het platform gaat een belangrijke rol spelen in het aanzetten van het dialoog over het klimaatbeleid in de samenleving, en in het bijzonder met groepen die minder betrokkenheid voelen bij de klimaattransitie.

Daarnaast dient het platform de minister voor Klimaat en Energie te adviseren over de ontwikkelingen die van belang zijn voor het klimaatbeleid, waaronder de kansen en bottlenecks voor versnelling van de transitie.

Het kabinet heeft Vendrik gekozen tot voorzitter van het platform vanwege zijn verbindende kwaliteiten en ruime ervaring op klimaatgebied. Hij wordt in zijn werk ondersteund door een secretariaat bij het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving, waar het platform wordt ondergebracht.

Vendrik was als voorzitter van de elektriciteitstafel nauw betrokken bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord. Tot voor kort was hij hoofdeconoom van de Triodos Bank. Daarvoor was lid van het college van de Rekenkamer. Hij zat voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Tot 27 september is hij nog lid van de Senaat.

Kees VendrikPlatform maatschappelijk dialoog en reflectieDag van het KlimaatakkoordVoortgangsoverleg KlimaatakkoordkabinetEd Nijpelsenergieakkoordklimaatakkoordministerie voor Klimaat en Energieelektriciteitstafel

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu