Kabinet bereidt zich voor op gastekort met noodscenario

27.01.2022 Nina Groot

Kabinet bereidt zich voor op gastekort met noodscenario

Zelfs nu er momenteel nog geen indicatie is van een gastekort, zal het kabinet een plan opstellen met maatregelen voor het geval dat een gastekort wordt veroorzaakt door de situatie tussen Rusland en Oekraïne. Dit meldde Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie aan de NOS.

Het Bescherm- en herstelplan uit 2019 geeft de kamer de mogelijkheid om deze maatregelen te nemen. Als een groot tekort dreigt, schetst het noodplan wat er aan kan worden gedaan.

Crisismaatregelen die met name bedrijven zouden raken, staan bovenaan de zogenaamde maatregelenladder. Jetten is in het kabinet de hoofdverantwoordelijke voor dit noodplan.

In de komende dagen zal de minister spreken met grote gasverbruikers om erachter te komen hoeveel ze gebruiken en wat de economische en maatschappelijke gevolgen zouden zijn als ze het met minder gas moesten doen.

De EU-leden zijn overeengekomen om een noodplan op te stellen voor het geval dat er verstoringen ontstaan in de gastoevoer. In alle landen gelden hier gelijke regels: zo gaan cruciale dienstverlening en burgers vóór niet-essentiële fabrieken.

Daarnaast hebben de EU-landen wederzijdse solidariteit afgesproken. Als een land over voldoende gas beschikt, is het aan andere landen om hen te helpen als zij in moeilijkheden komen.