Kabinet compenseert stijging gasprijs met 400 euro per huishouden

15.10.2021 Joyce Beuken

Kabinet compenseert stijging gasprijs met 400 euro per huishouden

Het kabinet gaat huishoudens die door de stijging van de gasprijs gedupeerd zijn compenseren met gemiddeld ruim 400 euro. Dit gebeurt voornamelijk door de energiebelasting te verlagen.

Dilan Yeşilgöz, demissionair staatssecretaris van Energie: “Dat doen we door de belastingvermindering op de energierekening te verhogen met 230 euro. Ook gaan we de tarieven op elektriciteit verlagen. Daarmee kunnen we de stijging enigszins beperken.’’ Het geld komt hierdoor ook terecht bij mensen die het niet per se hard nodig hebben, vermeldt zij erbij.

Kleine ondernemers
In totaal kost de maatregel het kabinet zo’n 3,2 miljard euro. Volgens Yeşilgöz wordt er bewust voor gekozen om níet de gasprijs te verlagen. “We zien dat er ook een enorme stijging is van de elektriciteitstarieven, want die tarieven zijn gekoppeld aan de gasprijs,’’ zegt ze.

“Als je naar de berekeningen kijkt, maakt het niet veel uit of je op gas of op elektriciteit gaat zitten. Maar we helpen wél de kleine ondernemers die veel elektriciteit gebruiken. Voor huishoudens maakt het niet veel uit.”