Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

04.02.2022 Joyce Beuken

Kabinet kijkt naar mogelijkheid loskoppelen prijs warmtenet van gasprijs

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laat weten dat het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om de prijs van een warmtenet los te koppelen van de gasprijs. Jetten stelde dit voor aanvang van de ministerraad, schrijft de Telegraaf.

"Ik ben aan het kijken hoe ik snel de warmtewet kan aanpassen zodat er een betere prijs voor warmte kan worden geregeld”, zei Jetten in de wekelijkse ministerraad. "Het zou veel eerlijker zijn om de prijs van warmte te baseren op warmte en niet op iets anders.”

Veel gemeenten hebben gevraagd om de twee los te koppelen. Naar schatting hebben een half miljoen gebruikers van een warmtenet plotseling te maken met hoge rekeningen. Gemeenten vrezen dat de ontwikkeling het draagvlak voor de energietransitie niet ten goede komt. Eerder deze week schreven gemeenten dan ook gezamenlijk een brief aan Jetten, waarin ze opriepen tot actie.

Eind 2021 deden onder meer de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis een vergelijkbare oproep aan het kabinet, dat destijds nog demissionair was.