Kabinet trekt extra 1,3 miljard uit voor waterstofprojecten

20.07.2022 | Nieuws Simone Tresoor

Kabinet trekt extra 1,3 miljard uit voor waterstofprojecten

Bedrijven die deel uitmaken van de tweede golf van het IPCEI-waterstof traject kunnen van 1 tot 14 september dit jaar hun definitieve plannen aanleveren voor projecten voor waterstofproductie, om in aanmerking te komen voor subsidie.

Dit betreft één van de twee golven waar in totaal € 1,385 miljard beschikbaar voor is, schrijft de Rijksoverheid.  Nederland is voornemens deze subsidie te verlenen binnen de Europese IPCEI waterstof (Important Projects of Common European Interest). Een IPCEI is een geïntegreerd Europees project dat bestaat uit meerdere nationale projecten van bedrijven en/of onderzoeksinstellingen uit diverse EU-lidstaten die complementair zijn, synergie hebben en bijdragen aan strategische Europese doelen op het terrein van waterstof. Voor de tweede golf is € 785 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2026. Voor de derde golf is € 600 miljoen beschikbaar, verspreid over de jaren 2023 tot en met 2027. De subsidieregeling voor de derde golf wordt later dit jaar gepubliceerd.

Nedstack
Eerder dit jaar hebben projecten al subsidie kunnen aanvragen voor de eerste golf die gaat over technologie. Vandaag is de eerste grote mijlpaal in IPCEI-waterstof bereikt: de projecten in de eerste IPCEI-golf zijn genotificeerd. Dit betekent dat de deelnemende lidstaten de door hun aangemelde projecten steun mogen verlenen. Nederland is voornemens €21,7 miljoen te verlenen aan Nedstack om een fuel cell productiefaciliteit te realiseren.

De tweede golf richt zich op ‘decarbonisatie van de industrie’ en de derde golf op import- en infrastructuurprojecten. Er volgt ook nog een vierde golf dat zich richt op mobiliteit en transport. Mogelijk wordt IPCEI-waterstof later uitgebreid met aanvullende golven.

 

waterstofprojectenIPCEIsubsidieontwikkeling

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu