Kantoren verduurzamen te langzaam

17.01.2022 | Nieuws Nicolien van Loon

Kantoren verduurzamen te langzaam

Vanaf volgend jaar is het wettelijk verplicht voor kantoorpanden om aan tenminste energielabel C te voldoen. Op dit moment voldoen vier op de tien Nederlandse kantoren niet aan deze eis. Het lijkt erop dat met het huidige verduurzamingstempo een aanzienlijk deel van de kantoren ook volgend jaar niet aan de eis zal voldoen, zo meldt Nu.nl.

Minimale stijging
Een half jaar geleden had 51 procent van de kantoren minimaal energielabel C. Volgens een rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd door vastgoedadviseur Colliers is dat percentage inmiddels gegroeid naar 57 procent. 

Aan de slag
Met een energielabel D of lager is er voor één op de tien kantoren nog werk aan de winkel. Een derde van alle kantoren heeft nog helemaal geen energielabel. De vastgoedadviseur schat in dat ongeveer de helft van die labelloze gebouwen wel voldoet aan de eisen. De enige actie die de eigenaar hier moet ondernemen is het aanvragen van het energielabel. De andere helft vereist wat meer werk. De schatting is dat er in totaal nog 16 miljoen vierkante meter kantoorruimte moet worden verduurzaamd.

Geen haast
Hoewel de duurzaamheidseis voor kantoren al bekend is vanaf 2011, lijken veel kantooreigenaren geen haast te maken met aanpassingen. Velen van hen verwachten niet dat gemeenten en omgevingsdiensten de regel streng zullen handhaven, volgens het rapport.

Boetes en sluitingen
De voorgenomen strafmaatregelen zijn forse boetes opleggen en of zelfs het sluiten van kantoren. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren is door het grote aantal achterblijvers nog maar de vraag.

Maar één kans om het goed te doen
Jeroen Bloemers van Colliers acht het wel belangrijk om de regel streng te handhaven, ook met het oog op de verduurzaming van andere soorten. "Als je nu niet gaat handhaven, wat gebeurt er dan als je over twee jaar zegt dat alle winkels of alle hotels minstens label C moeten hebben? Je hebt maar één kans om het goed te doen."
 

kantoorgebouwenenergielabelColliersJeroen Bloemerskantoor

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Opleidingen Advieskunde en Duurzame Energie

Logo PHOE
12 april 2022 - 28 juni 2022
13.00 - 17.00 uur Duurzame Energie 8.30 - 12.30 uur Advieskunde
Naarden

PHOE

Lees verder

Event: 22 juni 2022: Kennissessie ‘Startmotor katalysator voor energietransitie?’

Logo Stichting Warmtenetwerk
22 juni 2022
van 12.00 tot 18.00 uur
Beeld en Geluid, Zeestraat 82 in Den Haag

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu