Kolen in opmars door gasprijs

01.04.2022 Joyce Beuken

Kolen in opmars door gasprijs

In de haven van Amsterdam zijn in 2021 aanzienlijk meer kolen verwerkt dan het voorgaande jaar, dat schrijft NOS. Ook elders in het land wordt duidelijk dat kolen als alternatief voor het in prijs gestegen aardgas worden gebruikt.

In de haven steeg de hoeveelheid verwerkte kolen met ruim 40 procent, dat blijkt uit cijfers van Port of Amsterdam. De toename is opmerkelijk, aangezien de haven de doelstelling gesteld heeft om per 2030 kolenvrij te zijn. Volgens een woordvoerder komt deze doelstelling niet in gevaar door de stijging.

Vanwege de energietransitie is de hoeveelheid olie die de haven verwerkt met 13 procent gedaald. Producten ten behoeve van non-fossiele brandstoffen namen logischerwijs meer containers in beslag.

Riverstone
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft tevens bekendgemaakt dat een kolencentrale op de Maasvlakte toch niet zal sluiten. Amerikaanse investeerder Riverstone heeft het sluitingsplan ingetrokken waardoor de centrale in ieder geval nog een jaar in bedrijf blijft.

Vorig jaar november kwam het kabinet met Riverstone overeen over de sluiting. Dit was volgens het kabinet nodig om het Urgenda-vonnis waar te kunnen maken. Kolencentrales stoten uitzonderlijk veel kooldioxide uit. De Onyx-centrale is goed voor drie megaton CO2 per jaar.

212,5 miljoen euro subsidie
Dat de eigenaar 212,5 miljoen euro subsidie zou krijgen, werd in eerste instantie gezien als een goede deal voor Riverstone. "Het is een slechte beslissing voor het klimaat. Er lag een goed pakket aan afspraken en een passende subsidieregeling. Om die reden vind ik het onverstandig dat Onyx Power terugkomt op deze afspraak", stelt Jetten.