Komst van aardgasvrije wijken vertraagd door onzekerheid Warmtebedrijf Rotterdam

25.01.2022 Nina Groot

Komst van aardgasvrije wijken vertraagd door onzekerheid Warmtebedrijf Rotterdam

Projecten die de Rotterdamse wijken Pendrecht-Zuid en Reyerord-West van het aardgas af zouden helpen zijn met zeven maanden uitgesteld. Als gevolg van de onzekerheden rond de toekomst van het Warmtebedrijf Rotterdam, kunnen er voorlopig geen warmtelevering overeenkomsten worden afgesloten, meldt PZC.

De vertraging betreft buurten aan de zuidkant van Rotterdam waarbij het gas wordt voorzien door Vattenfall. Vattenfall neemt op haar beurt weer gas af van het Warmtebedrijf Rotterdam.

De wijken Reyeroord en Pendrecht werden gekozen als 'testgebieden'. Met behulp van een forse subsidie zouden er duizenden huizen op het warmtenet worden aangesloten. Deze plannen staan nu op losse schroeven. De reden hiervoor is de onzekerheid rond het Warmtebedrijf Rotterdam.

Momenteel probeert het verwarmingsbedrijf faillissement te voorkomen door een particuliere overeenkomst te bereiken met schuldeisers (met name Vattenfall en AVR). Ondertussen moet er extra geld komen voor het Warmtebedrijf om deze staande te houden.

Het werk in Pendrecht en Reyeroord is in de wacht gezet, volgens een vertegenwoordiger van Vattenfall. Wethouder Arjan van Gils van financiën, organisatie, haven en grote projecten spreekt in een brief over “ten minste zeven maanden” vertraging.