"Laat lage inkomens ook meedoen aan transitie"

09.06.2021 Simone Tresoor

"Laat lage inkomens ook meedoen aan transitie"

Een brede coalitie van milieuorganisaties, werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties, hoogleraren en de FNV maakt zich hard om mensen met lagere inkomens meer te betrekken bij de verduurzaming van Nederland, schrijft NU.

Samen hebben ze een plan gemaakt dat onder meer voorziet in de isolatie van 400.000 tochtige woningen. Ook willen ze elektrische deelauto's in achterstandswijken en 60.000 nieuwe "groene banen" in sectoren als de woningisolatie en de groenvoorziening.

Eerlijke Klimaatagenda
De zogeheten Eerlijke Klimaatagenda heeft drie pijlers: economisch herstel na de coronacrisis, de klimaatcrisis aanpakken én ongelijkheid tegengaan. De klimaattransitie moet voor iedereen haalbaar en betaalbaar zijn. De plannen krijgen onder meer de steun van de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Woonbond, het Nibud, Techniek Nederland en MKB-Amsterdam.

Investering van 8,8 miljard
De plannen vragen een investering van zo'n 8,8 miljard euro dat gedeeltelijk uit het Europees Herstelfonds zou moeten komen en voor het andere deel tegen negatieve rente geleend kunnen worden. De Eerlijke Klimaatagenda wordt woensdag naar de politieke partijen en informateur Mariëtte Hamer gestuurd. “Het nieuwe kabinet zal het klimaatbeleid aanzienlijk moeten versnellen om de klimaatdoelstellingen voor 2030 te kunnen bereiken", vinden de organisaties.