Lekker warm

20.07.2021 | Column Rob Verbrugge

Lekker warm

Het is zomer, dus de kop boven deze column lijkt logisch. Alleen staat “lekker warm” in dit geval voor aangename warmte tijdens de wintermaanden. Wanneer je wegdroomt zie je al snel een vrolijk gezin, gezellig rond de haard genietend van heerlijke echte warmte. U kent het wel: overdadige stralingswarmte, die je als worstelende westerse aardbewoner zo heerlijk laat ontspannen. Die tijdelijk de eenzaamheid laat verdwijnen en je het gevoel geeft erbij te horen.

Ja ik weet, het klinkt idyllisch en niet meer van deze tijd. Ik schets een situatie die waarschijnlijk alleen voor de oudere generatie herkenbaar is. De nieuwe generaties en onze nieuwe woningen kennen geen warmte verkregen door vlammen. Het is de nieuwe tijd en warmte voelen is verleden tijd. Het eerder omschreven beeld krijgen we nu alleen nog voorgeschoteld via reclames in de media. Blijkbaar wakkeren zij met dat beeld van heerlijke warmte onze kooplust aan.

Aardgas is vies
In dit nieuwe tijdperk heeft aardgas een slechte naam gekregen. Het is vies, het veroorzaakt veel CO2-uitstoot en het heeft de Groninger doen beven en hem veel schade gebracht. Nee dan de nieuwe heilige graal: duurzaam opgewekte elektriciteit! Die brengt heel Nederland in Beweging. Met elektriciteit worden onze woningen door middel van warmtepompen en de daarbij noodzakelijke laagtemperatuurverwarming op temperatuur gehouden. Lekker schoon en iedereen blij?

Er zijn in Nederland velen die verwarming van deze woningen berekenen. Talrijke bedrijven installeren deze nieuwe vormen van verwarming. Echter er zijn bijna geen specialisten meer die weten hoe de wetten van overdracht van warmte luiden. Niet de woningen, maar het verwarmen van de inwonende mens, zou daarin centraal moeten staan.

Warmtepompen zijn goed voor het realiseren van zuinige basiswarmte
Mijn goede collega Hans Crone bracht de warmte-armoede na het uitvoeren van een test goed in beeld. Bij een project met bovengenoemde installatie waren er klachten omtrent het ontbreken van warmte. Vooral in de avonduren, wanneer de mens door inactiviteit er meer behoefte aan had. De bewoners gaven aan dat in die uren de kamerthermostaat met enkele graden werd verhoogd. Helaas zonder resultaat. De test van Hans gaf de resultaten weer. De hoogste kamertemperatuur werd gehaald in de nacht rond drie uur.

De conclusie zou best weleens kunnen zijn, dat warmtepompen met laagtemperatuursystemen goed zijn voor het realiseren van zuinige basiswarmte. Daaraan zouden lokale snel reagerende elementen moeten worden toegevoegd die de mens tijdens zijn inactieve momenten dat geeft wat hij zo heerlijk vindt: stralingswarmte. Waarschijnlijk kosten die zelfs minder energie.

Rob VerbruggeVerbrugge Klimaat Advieswarmtepompenwarmte-armoedeStralingswarmte

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu