Lichten uit in kassen door hoge gasprijs

05.01.2022 Simone Tresoor

Lichten uit in kassen door hoge gasprijs

De hoge energieprijzen nopen een deel van de telers hun lichten in hun kassen geheel of gedeeltelijk te doven. Ze komen in de financiële moeilijkheden, schrijft de NOS. Telers die al eerder zijn overgestapt naar bijvoorbeeld aardwarmte slaken een zucht van verlichting dat zij de dans ontspringen.

De glastuinbouw is een van de grootste gasverbruikers van Nederland en gebruikt ongeveer negen procent van het beschikbare gas in ons land. Glastuinbouw Nederland berekende dat de energiekosten voor de gemiddelde glastuinbouwer zo'n 30 procent van de totale kosten bedragen.

60 tot 80 procent bestemd voor export
De drie belangrijkste groenten die in Nederland onder glas worden geteeld zijn tomaten, komkommers en paprika's. Daarvan is 60 tot 80 procent bestemd voor de export. GroentenFruit Huis-directeur Richard Schouten: “Lege schappen zie ik niet zo snel gebeuren. Er zal wel wat minder geëxporteerd worden. De prijzen van groenten in de winkels stijgen, maar niet in hetzelfde tempo als de gasprijzen.”

Aardwarmtesystemen kosten miljoenen
Alexander Formsma van Glastuinbouw Nederland: “De hoge gasprijzen onderstrepen dat we moeten verduurzamen. Dat heeft de sector ook als doelstelling: fossielvrij telen in 2040. Sommige telers werken al met aardwarmte. Dat zijn miljoenenprojecten van vele jaren, door ingewikkelde financiering en aanleg. Aardwarmtesystemen worden aangelegd met behulp van subsidies. Hoe hoger de gasprijs, hoe lager de subsidie. Dat maakt overstappen op aardwarmte financieel onaantrekkelijk." De subsidie wordt bij hogere gasprijzen lager omdat een teler dan uiteindelijk meer waarde haalt uit de aanleg.