Makkelijker hypotheek verhogen voor woningverduurzaming

19.04.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Makkelijker hypotheek verhogen voor woningverduurzaming

De kennis- en ervaringstoets voor huiseigenaren die een extra hypotheek wilden afsluiten voor het verduurzamen van hun woning zonder financieel advies is per 1 april afgeschaft.  De overheid hoopt zo een drempel weg te nemen doordat de huiseigenaar op deze manier een hypotheek kan afsluiten met lagere kosten, valt te lezen bij Vereniging Eigen Huis.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor hoge advieskosten. Willen zij dit niet, dan zijn ze nu verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek.

Huiseigenaren vragen minder snel een verduurzamingshypotheek aan

Volgens de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken zorgen de hoge kosten en de toets ervoor dat mensen minder snel een verduurzamingshypotheek aanvragen. Aangezien in het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd, hebben de ministeries besloten de verplichte toets voor deze hypotheekvorm af te schaffen. Door het schrappen van de toets zullen naar verwachting meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming zonder advies gaan aanbieden.

Hypotheek moet aantoonbaar aan duurzaamheid worden besteed

De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot 25.000 euro en moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing of zonnepanelen. Ook moeten consumenten de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de al bestaande hypotheek op hun woning hebben afgesloten.

De ministeries vinden het daarnaast van belang dat de hypotheekverstrekker de consument wel blijft informeren over de risico’s van het verhogen van een hypotheek. Zij zullen nog altijd meekijken of de aanvraag wel verantwoord is. Consumenten moeten daarnaast blijven aantonen dat zij de hypotheek financieel kunnen dragen. Is dit niet het geval dan kan de verhoging alsnog geweigerd worden. 

hypotheekVereniging Eigen Huisverduurzameneigen woning

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Nationaal Congres Bodemenergie 2022

7 juli 2022
09:00 - 17:00
Utrecht Science Park

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu