Maxima-centrale Lelystad van opwek uit aardgas naar waterstof

03.08.2022 Kenneth Nwosu

Maxima-centrale Lelystad van opwek uit aardgas naar waterstof
©Engie

Om voor de helft op waterstof te kunnen draaien, wordt volgend jaar een van de turbines van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd. De investering bedraagt tientallen miljoenen. 

De aanpassingen zijn bedoeld om de CO2-emissie van de installatie te verlagen. Momenteel wordt alle elektriciteit opgewekt uit aardgas. Uiteindelijk zal de centrale volledig op waterstof draaien. Energiebedrijf Engie wijst op de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de stijging van de gasprijs als extra stimulans in de energietransitie, zo bericht Omroep Flevoland

Planning
Volgens planning zal volgend jaar april gestart worden met de werkzaamheden. Dit gaat met name om het geschikt maken van apparatuur voor de hogere temperaturen die gepaard kunnen gaan met de verbranding van waterstof. Naar verwachting zal het demonteren, aanpassen en testen van de turbine drie maanden duren. 

Voordat de centrale elektriciteit zal kunnen opwekken uit waterstof, zal deze eerst geproduceerd en aangeleverd moeten worden. Momenteel ontbreekt daarvoor nog de benodigde pijpleiding. Wanneer deze zal worden aangelegd door Gasunie is nog niet bekend.