Maxima-centrale Lelystad van opwek uit aardgas naar waterstof

03.08.2022 | Nieuws Kenneth Nwosu

Maxima-centrale Lelystad van opwek uit aardgas naar waterstof
©Engie

Om voor de helft op waterstof te kunnen draaien, wordt volgend jaar een van de turbines van de Maxima-centrale in Lelystad omgebouwd. De investering bedraagt tientallen miljoenen. 

De aanpassingen zijn bedoeld om de CO2-emissie van de installatie te verlagen. Momenteel wordt alle elektriciteit opgewekt uit aardgas. Uiteindelijk zal de centrale volledig op waterstof draaien. Energiebedrijf Engie wijst op de huidige geopolitieke ontwikkelingen en de stijging van de gasprijs als extra stimulans in de energietransitie, zo bericht Omroep Flevoland

Planning
Volgens planning zal volgend jaar april gestart worden met de werkzaamheden. Dit gaat met name om het geschikt maken van apparatuur voor de hogere temperaturen die gepaard kunnen gaan met de verbranding van waterstof. Naar verwachting zal het demonteren, aanpassen en testen van de turbine drie maanden duren. 

Voordat de centrale elektriciteit zal kunnen opwekken uit waterstof, zal deze eerst geproduceerd en aangeleverd moeten worden. Momenteel ontbreekt daarvoor nog de benodigde pijpleiding. Wanneer deze zal worden aangelegd door Gasunie is nog niet bekend. 

Engiemaxima centrale

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu