Meer investeringen in energiezuinige maatregelen

11.06.2021 Jan de Wit

Meer investeringen in energiezuinige maatregelen

In 2020 hebben Nederlandse bedrijven meer dan 1,7 miljard euro geïnvesteerd in energiezuinige maatregelen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze aftrek leverde een belastingvoordeel van 144 miljoen euro op, vergelijkbaar met het jaarlijkse gasverbruik van 326.000 huishoudens.

De EIA is een belastingvoordeel op investeringen in vernieuwende technieken die energie besparen ten opzichte van een standaardtechniek. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil met de EIA een impuls geven aan investeringen in energiebesparing en duurzame economische groei.

Er werden 19.450 meldingen gemaakt van energiezuinige maatregelen waarvoor EIA is aangevraagd, dit werd gedaan door ruim 11.000 ondernemers. De hoogste investeringen werden door de industrie gedaan met 700 miljoen euro. De gebouwde omgeving volgt met 572 miljoen euro aan investeringen. Het totale investeringsbedrag voor duurzame energie ligt 250 miljoen euro hoger dan het jaar ervoor, een stijging van 13 procent.

Energietransitie
Om in aanmerking te komen voor de EIA moet de energiezuinige maatregel op de Energielijst van de RVO staan. Onder andere warmte- en koudenetten en techniek die zorgt voor CO2-emissiereductie staan op de lijst.

Het doel moet zijn om de CO2-uitstoot te verminderen door gasgestookte installaties te vervangen en dus de energietransitie helpen te bevorderen.

Ondernemers
Ondernemers vroegen – net als in de afgelopen jaren – de EIA vooral aan voor investeringen in zonnepanelen, led-armaturen en warmtepompen. De EIA wint door de jaren heen duidelijk aan populariteit. In het eerste jaar werd bijna 500 miljoen euro uitgegeven aan energiebesparende investeringen, dat is in 23 jaar tijd opgelopen naar 1,7 miljard euro.