Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

04.01.2022 Simone Tresoor

Meer subsidie voor isolatie en warmtepomp

Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels bij het verduurzamen van een woning, schrijft Rijksoverheid.nl. Vanaf die datum krijgt men, bij twee verduurzamingsmaatregelen, niet 20 maar 30 procent van de kosten vergoed. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een (hybride) warmtepomp.

De subsidie is een onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en geldt voor eigenaren die zelf in hun huis wonen. De subsidie kan worden aangevraagd bij minimaal twee isolatiemaatregelen, of bij combinatie van één isolatiemaatregel met een (hybride) warmtepomp. Verenigingen van Eigenaren kunnen voor isolatiemaatregelen terecht bij de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).

Standaard en streefwaarden
De overheid heeft richtlijnen opgesteld tot welke grens men moet isoleren. Deze standaard geeft aan wanneer de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. De streefwaarden geven voor afzonderlijke bouwdelen, zoals dak, vloer, of ramen, aan met welke isolatie men sowieso goed zit.

De standaard maakt onderscheid tussen huizen vóór en na 1945. Dit omdat er in woningen van vóór 1945 vaak geen spouwmuurisolatie mogelijk is. Als een huis geïsoleerd is volgens de standaard, dan kan men de cv-installatie vervangen door een (hybride) warmtepomp. De verhoging van de subsidieregeling geldt in ieder geval tot en met 2024.