Metalen smelten met zonnewarmte

24.11.2022 Max Muller

Metalen smelten met zonnewarmte
©Jelle Seegers

Je kent ze misschien wel: kinderen die met een vergrootglas spelen op een pleintje of in de tuin. Met behulp van het glazen gereedschap wordt zonlicht dusdanig geconcentreerd, dat het op een klein oppervlakte erg warm kan worden. Deze activiteit kan zelfs brand veroorzaken. Nu blijkt dat niet alleen kinderen verzot zijn op deze activiteit. Ontwerper Jelle Seegers heeft een zonnebrander ontworpen van vijf meter lang.

Seegers is student bij de Design Academy Eindhoven. Hij presenteerde zijn ontwerp tijdens de afgelopen Dutch Design Week en heeft het gedoopt tot The Solar Metal Smelter. Met behulp van zijn apparaat kunnen oppervlaktes dusdanig warm worden, dat zelfs metaal smelt.

“De efficiëntie van elektrische zonnepanelen is nooit hoger dan ongeveer 20 procent. Dus slechts 20 procent van het zonlicht wordt geconverteerd in elektriciteit”, zo vertelt Seegers aan Colossal, een internationaal platform voor hedendaagse kunst en visuele expressie.

“We hebben daarom enorm veel zonnepanelen nodig om grote hoeveelheden energie te kunnen genereren. Maar als je slechts de warmte van de zon gebruikt, het buigt en naar een bepaald punt richt, heb je deze complexe conversie van elektriciteit niet meer nodig. Omwille van deze reden kun je een efficiëntie van 95 procent bereiken.”

The Solar Metal Smelter moet elke tien minuten handmatig bedient worden om het zonlicht naar de juiste plek te blijven dirigeren. Maar dan heb je ook wat: op deze manier kan een temperatuur van maar liefst 1.000 graden Celsius bereikt worden. Dit betekent dat Seegers met zijn apparaat zink, aluminium en andere metalen kan smelten.