Minister Jetten: 'Grote lekkages kunnen alleen zijn ontstaan door sabotage'

29.09.2022 Jan de Wit

Minister Jetten:
©Danish Defence

Tijdens een debat van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, aangegeven dat de grote lekkages van Nord Stream 1 en 2 het gevolg is van sabotage. Zodra de minister meer informatie heeft zal hij de Kamer informeren.

Gelijk aan het begin van het commissiedebat vroeg Joris Thijssen, Tweede Kamerlid namens de PvdA, of de minister ook vermoedt dat Rusland achter de recente lekkage van Nord Stream 1 en 2 zit. Na verschillende explosies is daar de druk op de leidingen volledig weggevallen en worden enorme gaslekkages gemeld op de Oostzee.

“De autoriteiten ter plaatse en de Europese Commissie geven duidelijk aan dat dit duidt op sabotage. Als dit zo is, zou dit een ongekende escalatie kunnen zijn in de energie-oorlog tussen Rusland en de Europese Unie”, aldus Thijssen.

Hij refereert daarbij aan het feit dat de pijpleidingen dichtbij de Deense territoriale wateren liggen, terwijl Denemarken een NAVO-lidstaat is. Thijssen: “Ik kan begrijpen dat dit nog niet helemaal klaarligt, maar mijn vraag aan de minister is wel: wanneer komt er een reactie van het kabinet?”

Minister Jetten maakte in zijn antwoord duidelijk dat “uit berichtgeving van Denemarken, Zweden, de NAVO en de Europese Commissie” blijkt dat de grote lekkages in deze beide pijpleidingen alleen kunnen zijn ontstaan door sabotage.

“Er wordt natuurlijk druk onderzocht wat de oorzaak daarvan is en welke partijen daarachter zitten. Maar we hebben allemaal onze vermoedens, gezien de oorlog in de Oekraïne en de energieoorlog die al een tijd met Rusland gaande is”, zegt Jetten.

“In de tussentijd is het natuurlijk van belang om te kijken welke andere risico's er zijn voor netten op zee. Dan heb ik het niet alleen over gaspijpleidingen, bijvoorbeeld die vanuit Noorwegen, waar onder anderen de heer Thijssen naar verwees, maar ook over andere vitale infrastructuur die in de Baltische Zee, de Oostzee en de Noordzee is aangelegd.”