Minister Jetten wil alleen publieke warmtenetten

20.10.2022 | Nieuws Jan de Wit

Minister Jetten wil alleen publieke warmtenetten
©Gasunie

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, wil wettelijk vastleggen dat in de toekomst alleen gemeenten nog eigenaar kunnen worden van warmtenetten, dat meldt NRC op basis van een rondgang langs diverse ingewijden. Dat zal betekenen dat energiebedrijven buitenspel worden gezet, Eneco en Vattenfall reageren dan ook gepikeerd. Eneco: “Kabinet vertraagt warmtetransitie.”

Het debat waar het eigendom van warmtenetten moet komen te liggen speelt al enige tijd en lijkt nu beslist te worden door minister Jetten. Hij wil dat de netten in publieke handen komen te liggen. In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat er in 2030 een half miljoen nieuwe aansluitingen op warmtenetten zijn gerealiseerd.

Vrijdag staat zijn voorstel voor de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening op de agenda voor de ministerraad. Door commerciële energiebedrijven op afstand te zetten komt hij tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. In de toekomst kunnen energiebedrijven nog wel een minderheidsbelang verwerven in een warmtenet.

Eneco wijst echter op een recent onderzoek van PWC dat uitwijst dat verplicht publiek eigendom de warmtetransitie zal vertragen. Volgens het adviesbureau zorgt het voor financiële risico’s voor gemeenten en schiet hun realisatiekracht tot tenminste 2030 te kort.

Concullega Vattenfall spreekt van een “onwerkbare situatie voor private warmtebedrijven”. Ook zegt het bedrijf geen nieuwe warmtenetten meer te ontwikkelen en de uitbreidingsactiviteiten op bestaande warmtenetten on hold te zetten.

Rob Jettenministerie voor Klimaat en EnergieenergiebedrijvenenecoVattenfallklimaatakkoordWet collectieve warmtevoorzieningtweede kamerPWCwarmtetransitiewarmtenetten

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu