Nagele gaat dapper voorwaarts

11.08.2021 Simone Tresoor

Nagele gaat dapper voorwaarts

Nagele, een dorp met 1.900 inwoners en een bijzondere vijftiger jaren architectuur in de Nooroostpolder, heeft het voornemen één van de eerste zelfvoorzienende dorpen van Nederland te worden. De eerste acht woningen en een voormalig school zijn nu van het aardgas af. De rest volgt, schrijft installatie.nl.

De woningen in het dorp hebben veelal platte daken en veel ruimte. Dit maakt een collectieve aardgasloze energievoorziening mogelijk. Het dorp heeft een energiecoöperatie opgericht en is aan de slag gegaan. Met als gevolg: collectoren op de daken, seizoensbuffer in de grond, een afleverset in plaats van de cv-ketel, en warmwater-aanvoer via de voormalige rookgasafvoer.

Pyramidevormige buizen
Het warmtebuffersysteem onder de grond vormt de basis van de energievoorziening voor de acht woningen. Het pyramidevormige buizensysteem slaat verwarmd water op dat met name in de zomer wordt opgewekt. De energie wordt op de platte daken opgewekt met zonnecollectoren en wordt opgeslagen in de buffer. Die levert op zijn beurt de hoge temperatuur warmte aan een warmtenet voor de acht woningen.

Rookgasafvoer krijgt nieuwe functie
Een distributieset vervangt in de woningen de cv-ketel en het hiervoor nodige leidingwerk loopt over de platte daken, hiervoor wordt de voormalige rookgasafvoer gebruikt. Dat scheelt een heleboel breekwerk. Het systeem heeft wel collectieve elektrische warmtepompen als back-up, voor de paar weken per jaar dat de seizoensbuffer wat ondersteuning nodig heeft.

De ondergrondse buffer is volledig onzichtbaar gemaakt en ook de regeltechniek en de collectieve warmtepompen zitten ondergronds. De collectoren liggen plat op het dak en zijn nauwelijks te zien. Het uiteindelijke plan is dat het hele dorp zelfvoorzienend wordt.