Nederland gaat met goedgevulde gasvoorraad de lente in

28.03.2024 Sjoerd Rispens

Nederland gaat met goedgevulde gasvoorraad de lente in

Nu het einde van het stookseizoen in zicht is, is de gasvoorraad in Nederland ruim voldoende, dat concludeert Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas. De gasvoorraden zitten vol voor de tijd van het jaar: de Europese voorraden staan gemiddeld op 59 procent en de Nederlandse op 54 procent. 

De marktprijzen van energie worden door vele factoren bepaald. Het aandeel hernieuwbare energie hierin wordt ook steeds dominanter. Daarnaast is toenemende beweeglijkheid van energieprijzen van invloed op investeringen in hernieuwbare energie. Warmte365 werkt daarom samen met Publieke Zaken om dit scherper te monitoren.

Zelfs als er nu nog een hevige koudegolf over het land trekt zal dat niet tot een tekort leiden, zo verwacht Van Cleef. Dat de voorraad nu in orde is vergroot de kans dat dit ook geldt wanneer later dit jaar de winter aanbreekt. 

De Nederlandse gasvoorraad ligt met 54 procent wel iets onder het Europese gemiddelde van 59 procent. Dit terwijl ongeveer een jaar geleden (24 maart 2023) de Nederlandse voorraden met 57 procent boven het Europese gemiddelde lagen (55 procent). Van Cleef geeft aan dat dit opmerkelijk is, aangezien de winter mild was en de gasvoorraden aan het begin van het stookseizoen hoog waren.

De vermoedelijke verklaring zit hem wellicht in het hogere gasverbruik door Nederlandse huishoudens. Zo hadden huishoudens tot 1 januari 2024 nog een prijsplafond, wat de gasprijs tot een bepaald niveau drukte. Daarnaast waren de prijzen een jaar geleden al significant lager voor consumenten. Daardoor ging de kachel vermoedelijk toch vaker aan dan een jaar geleden.