Nederland hoopt eind dit jaar onafhankelijk te zijn van Russisch gas en kolen

25.04.2022 Jan de Wit

Nederland hoopt eind dit jaar onafhankelijk te zijn van Russisch gas en kolen

Nederland wil nog dit jaar volledig onafhankelijk zijn van Russisch gas en kolen. "We zitten midden in een oorlog en we hebben ingegrepen", zo lichtte Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, na afloop van de ministerraad toe tegenover de NOS.

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft de Nederlandse voorraden vorig jaar te weinig aangevuld. Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, vermoed opzet. "We hebben natuurlijk allemaal het vermoeden dat Rusland dat niet deed vanwege de Europese gasafhankelijkheid en de voorgenomen oorlog met Oekraïne."

Energiebedrijven zullen de versnelde extra gasinkoop grotendeels op zich gaan nemen. Het financiële risico dat dit met zich meebrengt vanwege de hoge energieprijzen wil het kabinet voor zijn rekening nemen. Jetten is ervan overtuigd dat dit ze over de streep trekt, omdat die bedrijven zelf ook zeggen "dat zij op willen houden met het spekken van de oorlogskas van Poetin".

Ten slotte moet de import van liquid natural gas (LNG) snel omhoog, moet er meer energie bespaard worden en moet Nederland meer haast maken met verduurzamen.

Timing kolenstop al duidelijk
Wanneer de import van Russische kolen stopt is al duidelijk, namelijk uiterlijk op 11 augustus. Zo heeft de Europese Unie in het vijfde sanctiepakket afgesproken.

"Andere Europese landen moeten ook de mogelijkheid hebben om het af te bouwen, maar uiteindelijk streven we naar een verbod op alle energie uit Rusland", aldus minister Jetten.