Nederlanders betalen één na hoogste gasprijs van Europa

09.08.2022 Nina Groot

Nederlanders betalen één na hoogste gasprijs van Europa

Vergeleken met een groot deel van Europa betalen Nederlandse consumenten beduidend meer voor hun energie. De gemiddelde prijs van gas in Europa is ongeveer twee keer zo laag als wat er in Nederland wordt uitgegeven. De kosten van elektriciteit zijn met ongeveer 15 procent gestegen, blijkt uit een onderzoek van Energievergelijk.nl.

De analyse is gebaseerd op gegevens van de juni 2022 Household Energy Price Index (HEPI) van 33 Europese steden. De Nederlandse gasprijs is met 23,2 eurocent per kilowattuur momenteel de op één na hoogste van heel Europa. Inclusief belastingen komt dat neer op 2,25 euro per kubieke meter.

Met 12,4 eurocent per kilowattuur is het Europese gemiddelde ruim 50 procent goedkoper. Het is in Zweden net iets duurder dan hier, namelijk 23,8 euro per kilowattuur. De kosten van gas zijn bij onze naaste buren bijna de helft zo laag als in Nederland. In België betalen huishoudens 12,2 eurocent per kilowattuur, terwijl huishoudens in Duitsland 14,2 eurocent betalen. Een opmerkelijk verschil.

Het grootste deel van de totale energierekening bestaat uit gaskosten. Volgens Koen Kuijper, onderzoeker bij Energievergelijk.nl, zijn de hoge belastingen grotendeels de oorzaak van onze hoge gasprijzen: "Overheidsheffingen, zoals energiebelasting en btw, maken meer dan 37 procent van onze gasrekening uit. Dit percentage is elders in Europa ongehoord."

Tegelijkertijd treedt de regering in veel landen krachtig op om de prijzen te verlagen, zoals in Roemenië en Bulgarije. Daar houden prijsplafonds de gasprijzen kunstmatig laag. Ook zijn er momenteel veel leveranciers die met negatieve marges werken.