Nederlandse start-up introduceert noise-cancelling raam

16.08.2021 Simone Tresoor

Nederlandse start-up introduceert noise-cancelling raam

Stel: je woont naast Schiphol, een snelweg of een spoorbaan. Dan heb je last van geluidsoverlast via lage tonen. Geluid is vibratie, wordt verplaatst door de lucht en komt je woning binnen doordat glas vanwege het geluid trilt. Je zou dan voor dikker glas kunnen kiezen. Of je kiest voor de techniek met anti-geluid van DeNoize waarmee je 90 procent van het omgevingsgeluid buiten de deur houdt, schrijft het AD.

Voor deze slimme ramen wordt gebruik gemaakt van de noise-cancelling-technologie die bekend is van de koptelefoons. Aman Jindal bedacht deze DeNoize-technologie, die ramen zo goed als geluiddicht maakt. Dit werkt via een antigeluid, dat een ander geluid opheft door een tegengestelde fase.

De technologie, die in het raam wordt weggewerkt, kan geluidsgolven via algoritmes analyseren en zo voorspellen. Met deze informatie kan de technologie een tegengeluid produceren dat het geluid buiten houdt.

Pilot rondom Schiphol
DeNoize is duurzaam omdat het zorgt voor minder materiaalgebruik. Je hebt immers minder dikke ramen nodig om het geluid buiten te houden. Jindal concentreert zich momenteel vooral op huizen rondom Schiphol. Hij heeft daar tot eind dit jaar een pilot lopen dat het product moet klaarstomen voor de markt.

Het plan is volgend jaar een eindproduct te hebben dat de markt gaat veroveren. In eerste instantie richten ze zich op standaard vormen en maten. Maar in de toekomst moet het mogelijk zijn ook grote ramen van de technologie te voorzien.