Neem geen afwachtende houding aan bij CO-certificering

22.11.2022 | Column Bart van der Kruk

Neem geen afwachtende houding aan bij CO-certificering

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs werkzaamheden uitvoeren aan gastoestellen. O nee, toch niet. De overheid stelde onlangs de invoering opnieuw uit, nu naar 1 april 2023. Als reden geeft het Rijk dat er op 1 januari 2023 te weinig gecertificeerde bedrijven zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Sinds het nieuws naar buiten kwam, zien wij bij Kiwa dat bedrijven weer een afwachtende houding aannemen om zich te laten certificeren. Jammer, want het certificeringsoffensief begon juist mooi op gang te komen.

Proactieve houding
Gelukkig zijn ook er steeds meer bedrijven die wél kiezen voor certificering conform één van de CO-schema’s of een kwaliteitssysteem als ISO 9001 en BRL 6000 AB (ontwerp en installatie technische installaties). Voor ons een teken dat veel bedrijven het leveren van kwaliteit willen borgen en het belang van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van systemen voorop stellen. Goed om te zien!

Deze bedrijven lopen voor op de wet- en regelgeving van de overheid. Positief voor de branche én goed voor het bedrijf. Deze proactieve houding maakt het voor de bedrijven gemakkelijker als de nieuwe wet- en regelgeving straks eindelijk wordt ingevoerd.

Preventie App
Bij Kiwa willen we het bedrijven ook makkelijker maken om aan wet- en regelgeving te voldoen. Zo hebben we de Kiwa CO Preventie App. Hiermee kunnen bedrijven werkzaamheden aan gastoestellen die vallen onder Gasketelwet aan- en afmelden. Ook kan Kiwa met behulp van de app op afstand steekproeven uitvoeren bij gecertificeerde monteurs. Dit scheelt (praktijkaudit)tijd voor installateurs. Zij hoeven dan niet meer terug naar een geïnstalleerd of onderhouden gastoestel, omdat de audit tijdens de werkzaamheden wordt uitgevoerd.

Kortom, wacht niet tot je als bedrijf verplicht wordt om aan te tonen dat je kwaliteit levert. Loop voorop en laat nú al zien dat je kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

Bart van der KrukKiwaCO-certificeringregelgevinginstallateurs

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energiecoöperaties: Vrouwen in de energietransitie

24 maart 2023
16:00 -18:30
Provinciehuis Zuid-Holland

Energie Samen Zuid-Holland en 75inQ

Lees verder

Training: Hydraulische Schakelingen voor Verwarmen en Koelen

27 maart 2023 - 28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Warmtepompen utiliteit

28 maart 2023
09:00 - 16:30
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Training: Prestatiemonitoring en -analyse van HVAC-installaties

29 maart 2023
13:30 - 21:00
Intechnium Gebouw

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de duurzame warmtesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu