Neem geen afwachtende houding aan bij CO-certificering

22.11.2022 Bart van der Kruk

Neem geen afwachtende houding aan bij CO-certificering

Vanaf 1 januari 2023 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwame installatie- en onderhoudsmonteurs werkzaamheden uitvoeren aan gastoestellen. O nee, toch niet. De overheid stelde onlangs de invoering opnieuw uit, nu naar 1 april 2023. Als reden geeft het Rijk dat er op 1 januari 2023 te weinig gecertificeerde bedrijven zijn om de werkzaamheden uit te voeren.

Sinds het nieuws naar buiten kwam, zien wij bij Kiwa dat bedrijven weer een afwachtende houding aannemen om zich te laten certificeren. Jammer, want het certificeringsoffensief begon juist mooi op gang te komen.

Proactieve houding
Gelukkig zijn ook er steeds meer bedrijven die wél kiezen voor certificering conform één van de CO-schema’s of een kwaliteitssysteem als ISO 9001 en BRL 6000 AB (ontwerp en installatie technische installaties). Voor ons een teken dat veel bedrijven het leveren van kwaliteit willen borgen en het belang van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid van systemen voorop stellen. Goed om te zien!

Deze bedrijven lopen voor op de wet- en regelgeving van de overheid. Positief voor de branche én goed voor het bedrijf. Deze proactieve houding maakt het voor de bedrijven gemakkelijker als de nieuwe wet- en regelgeving straks eindelijk wordt ingevoerd.

Preventie App
Bij Kiwa willen we het bedrijven ook makkelijker maken om aan wet- en regelgeving te voldoen. Zo hebben we de Kiwa CO Preventie App. Hiermee kunnen bedrijven werkzaamheden aan gastoestellen die vallen onder Gasketelwet aan- en afmelden. Ook kan Kiwa met behulp van de app op afstand steekproeven uitvoeren bij gecertificeerde monteurs. Dit scheelt (praktijkaudit)tijd voor installateurs. Zij hoeven dan niet meer terug naar een geïnstalleerd of onderhouden gastoestel, omdat de audit tijdens de werkzaamheden wordt uitgevoerd.

Kortom, wacht niet tot je als bedrijf verplicht wordt om aan te tonen dat je kwaliteit levert. Loop voorop en laat nú al zien dat je kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.