Nieuwe regelgeving om netafsluitingen te voorkomen

28.10.2022 Max Muller

Nieuwe regelgeving om netafsluitingen te voorkomen

Op verzoek van Netbeheer Nederland heeft de Tweede Kamer een wijziging van de regeling ingevoerd die het afsluitbeleid van kleinverbruikers omschrijft. Deze aanpassing zal er naar verwachting voor zorgen dat van meer huishoudens de levering van energie wordt gewaarborgd.

Begin september gaf Hans-Peter Oskam, directeur van Netbeheer Nederland, een waarschuwing af aan de politiek en energiebedrijven. Als zij niet op korte termijn goede afspraken zouden maken over consumenten die hun energierekening niet kunnen betalen, dan zouden deze winter mogelijk massale hoeveelheden afsluitingen plaatsvinden. “We moeten samen afspraken maken om dat te voorkomen”, aldus Oskam.

Maatregelen geëffectueerd
Deze afspraken zijn nu vastgelegd in de vernieuwde regeling voor afsluitbeleid van kleinverbruikers. Door de wijziging van de regeling moet de leverancier zich vanaf nu maximaal inspannen om persoonlijk contact op te nemen met de (klein)verbruiker die zijn of haar energierekening niet kan betalen. Ook is de leverancier vanaf nu verplicht om de klant een mogelijkheid te bieden tot het treffen van een coulante betalingsregeling. Hierbij dienen de verschillende opties voor financiële ondersteuning bij verschillende instanties belicht te worden.

Tot slot moet de leverancier aan verbruikers wiens energietoevoer is afgesloten vanwege wanbetaling een betalingsregeling aanbieden. Doel hiervan is om de levering dan wel het transport van gas en elektriciteit zo snel mogelijk weer te hervatten. Met deze drie geëffectueerde maatregelen is gevolg gegeven aan de oproep van Netbeheer Nederland.