Nieuwe zonneboiler zonder antivries en met hoge efficiëntie

22.02.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Nieuwe zonneboiler zonder antivries en met hoge efficiëntie

Start-up Infinity Solar introduceert een nieuw type zonneboiler met zonnecollectoren op basis van vacuümbuizen en een leegloopprincipe valt te lezen op Nieuwe Oogst.

De zonneboiler zou de hoogst mogelijke efficiëntie hebben en geen gebruik maken van antivries. In Drenthe is de nieuwe zonnecollector inmiddels toegepast bij twee projecten: een woning en een melkveehouderij.

Geen antivries nodig

Het zonnewarmtesysteem voor de woning heeft een netto-oppervlakte van 46,5 vierkante meter en een thermisch vermogen van 33,8 kilowatt. De opgevangen warmte wordt gebruikt voor woningverwarming en warm water voor het sanitair. Het systeem voor de melkveehouderij heeft een netto-oppervlakte van 167,4 vierkante meter en een thermisch vermogen van 121,7 kilowatt. De opgevangen warmte wordt gebruikt voor reiniging van het melksysteem, woningverwarming, warm water voor het sanitair en verwarming van het zwembad.

Het systeem werkt als volgt: het zonlicht schijnt bij de zonnecollector door een glasheldere buitenbuis op een binnenbuis met speciale coating waar het zonlicht wordt omgezet in warmte. Deze warmte wordt opgenomen door het water. Het vacuüm tussen de binnen- en buitenbuis zorgt voor isolatie waardoor er minimaal warmteverlies is. Aan het einde van de dag loopt het hete water in de collectoren terug naar het buffervat. Hierdoor is er geen risico bij vorst en dus geen antivries nodig en dat is uiteraard veel beter voor het milieu.

Terugverdientijd minder dan vijf jaar

De start-up heeft hun vacuümbuiscollector laten testen door het Duitse Fraunhofer ISE en beweert een efficiëntie van 71 procent te hebben. De maximale systeemefficiëntie wordt vooral verkregen door het hete water aan het eind van de dag terug te laten stromen naar het buffervat.

Doordat meer dan de helft van de investering terug te vragen is via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is de terugverdientijd voor zakelijke gebruikers of woningeigenaren in veel gevallen minder dan vijf jaar.

zonnecollectorenzonneboilerzonnewarmteInfinity Solarisde

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu