Noodlijdende Duitse gasimporteur Uniper wordt genationaliseerd

21.09.2022 | Nieuws Nina Groot

Noodlijdende Duitse gasimporteur Uniper wordt genationaliseerd

Uniper, Duitslands grootste importeur van Russisch gas, zal worden genationaliseerd. De Duitse regering heeft volgens het persbureau Reuters een meerderheidsbelang in het voormalige Finse bedrijf gekocht voor 8 miljard euro, meldt de Volkskrant.

De ingreep moet voorkomen dat Uniper failliet gaat en een deel van de Duitse energiesector hierbij beïnvloed. Het bedrijf zit in grote problemen nadat het al weken zonder Russische gaslevering via Nord Stream 1 moet doen, de belangrijkste gasverbinding van Duitsland met Rusland.

Recordprijzen
Uniper verkeert hierdoor in ernstige financiële problemen omdat het gas moet leveren aan klanten, waaronder Duitse gemeenten. Uniper moet dit gas nu tegen recordprijzen inkopen op de dagmarkt.

Aardgas is de afgelopen weken goedkoper geworden, maar de prijs is nog steeds tien keer zo hoog als een jaar geleden, en het bedrijf verliest elke dag miljoenen euro’s. Afgelopen zomer betaalde Berlijn al 15 miljard euro voor een belang van 30 procent in Uniper. Nu bezit de Duitse regering een meerderheidsbelang.

Nationalisatie
Uniper klaagt al lang dat het de hogere gasprijzen niet kan doorberekenen aan zijn klanten. De regering heeft onlangs een noodwet aangenomen om een ​​einde te maken aan de situatie. Maar ondanks de maatregelen bleef er geld uit het bedrijf stromen. Daarom circuleert al weken de dreiging van nationalisatie.

De regering zal naar verwachting woensdagochtend de details rondom de nationalisatie vrijgeven. Ook de nationalisatie van twee andere in moeilijkheden verkerende energiebedrijven komt volgens Reuters aan de orde: VNG en Securing Energy for Europe.

Schokgolf
Sinds Rusland de gasleveringen aan verschillende Europese landen heeft stopgezet, is er een schokgolf door de energiemarkten gegaan. Voorheen dreigden verschillende Scandinavische landen in te storten vanwege de zeer hoge waarborgsommen die ze moesten betalen nadat de gasprijzen explodeerden.

Nu de Europese Commissie de plannen bekendmaakte om in te grijpen in de gasmarkt, lijkt de rust enigszins teruggekeerd.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu