NVDE: ‘compensatiepakket voor hoge gasprijs is verstandig’

19.10.2021 | Nieuws Jan de Wit

NVDE: ‘compensatiepakket voor hoge gasprijs is verstandig’

Het kabinet kondigde onlangs een aantal maatregelen aan om huishoudens en bedrijven tijdelijk te compenseren voor de hoge aardgasprijs. De belastingteruggaaf wordt verhoogd, er komen aanvullende subsidies voor isolatie, de energiebelastingen worden tijdelijk gewijzigd en kwetsbare huishoudens worden ondersteund. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) noemt het “een verstandig pakket”.

De hoge gasprijs stimuleert huishoudens en bedrijven om het aardgasverbruik te verminderen. Volgens de NVDE behoudt het pakket die nuttige prikkel en stimuleert het om over te stappen op duurzamere elektriciteit. “Dat is een stap in de goede richting voor de energietransitie”, zo meldt de vereniging.

Met de verhoging van de belastingteruggaaf worden “de ergste effecten van de hoge gasprijs op de energierekening” gecompenseerd. De 150 miljoen euro voor aanvullende subsidies voor isolatie vindt de NVDE “verstandig”, omdat hiermee “subsidiëren we de oplossing, namelijk het verminderen van het gebruik van aardgas”.

Om gericht buurten met veel energiearmoede te ondersteunen is er ook 150 miljoen euro gereserveerd. Ten slotte vindt de NVDE het “van belang” dat de manier waarop de jaarlijkse warmtetarieven worden berekend, niet verandert. Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet hebben namelijk profijt van de twee aanpassingen in de energiebelastingen.

Aanpassingen in de energiebelastingen
Voor het jaar 2022 past het kabinet de energiebelastingen op twee punten aan, om “op korte termijn een lastenverlichting te realiseren”, schrijft Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, in een brief aan de Tweede Kamer.

De belastingvermindering wordt ten eerste met 230 euro verhoogd, een vaste korting op het belastingdeel van de energierekening die voor iedereen geldt. Ten tweede wordt het tarief op de eerste schijf elektriciteit in de energiebelasting met 8,389 eurocent verlaagd. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dit een verlaging van om en nabij de 200 euro. Inclusief de eerste aanpassing betekent dit pakket ongeveer een tegemoetkoming van 430 euro.

Nvdegasprijzenelektriciteitsprijzenbelastingverlagingisolatiesubsidieenergiearmoededuurzame energiewarmtetransitieEnergietransitieenergiebelastingDilan Yesilgozministerie van Economische Zaken en Klimaat

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu